FOTO: Krkaši v peto in spet izredno

FOTO: Krkaši v peto in spet izredno

-
1 415

Novomeška Krka in zaposleni so začeli s 5. Krkinim tednom humanosti in prostovoljstva. Gre za tradicionalno akcijo zaposlenih v novomeškem farmacevtu. Tudi letos so teden začeli s krvodajalsko akcijo, ki najbolj vidno odraža prostovoljstvo in solidarnost krkašev.

V Novem mestu in Ljutomeru je danes kri darovalo 86 krkašev prostovoljcev.

V zadnjih štirih letih so krkaši v okviru Krkinega tedna humanosti in prostovoljstva darovali 448 litrov krvi. Vendar ne gre le za številke. S to humanitarno gesto želijo predvsem pomagati ljudem v najbolj kritičnih življenjskih trenutkih in hkrati prenesti to vrednoto tudi v širše družbeno okolje. Zaposleni v Krki to počnejo več kot zgledno, saj povprečno dvakrat na leto daruje kri več kot 1000 krkašev, vsako leto pa se družini krvodajalcev pridruži na desetine tistih, ki to življenjsko pomembno tekočino darujejo prvič.

NESEBIČNA POMOČ SOČLOVEKU CELO LETO

FOTO: Krkaši v peto spet izredno s posluhom
FOTO: Mojca Kralj/ Krka d.d.

Mojca Kralj iz Obrata Beta, Šentjernej, kri daruje večkrat na leto že več desetletij.

»Za krvodajalstvo sem se odločila zato, ker menim, da ljudje to življenjsko tekočino vse bolj potrebujejo. Moje geslo je preprosto, tako kot je preprosto krvodajalstvo samo: Od ljudi za ljudi!« nam je zaupala na ponedeljkovo jutro v Centru za transfuzijsko dejavnost Novo mesto. Mojca se je od leta 1981 udeležila že 32 krvodajalskih akcij.

»Med številnimi krkaši, ki se udeležujejo Krkinega tedna humanosti in prostovoljstva, se počutim odlično,« pravi. »S tem ljudem pokažemo, da smo dobrodelni, in to ne le zdaj, ampak celo leto. V Krki je krvodajalstvo sprejeto zelo dobro. Jaz se krvodajalskih akcij vedno udeležujem, saj če si dobrodelen in želiš pomagati, moraš to početi ves čas.«

 

Rezultati današnjega dne so:

–                  kar 86 krvodajalcev je zbralo dobrih 34 litrov krvi,

–                  zbrali smo skoraj 60 kilogramov potrebščin,

–                  24 prostovoljcev je pomagalo na novomeškem Karitasu in ljubljanskem RK,

–                  8 prostovoljcev je bilo na CUVI Janeza Levca in v Zavetišču Gmajnice.