FOTO: Medeno sonce na drevesu in napoved zime

FOTO: Medeno sonce na drevesu in napoved zime

-
0 302

Če morda v teh dneh pogrešate sonce, ste ga najverjetneje tudi v oblačnem vremenu opazili na drevesu, ki ga imate posajenega v vašem sadovnjaku. Sadež z Daljnega vzhoda, ki je čarobno oranžen, tako kot sonce, nas lahko s svojo lepoto in medeno okusnostjo razvaja tudi v turobnih dneh. Kaki je čudovito sladek, aromatičen, božanski sadež, ki navduši staro in mlado. Mehak – umeden se kar stopi v ustih, trd in hrustljav kot jabolko navduši vse, ki mehkega ne marajo. Kadar pa zaradi nepoznavanja ugriznemo v trpek sadež, nas tako močno razočara, da se ga bojimo spet pokusiti.

In v teh dneh, ko je tudi listje odpadlo, je lahko vaš kaki zažarel kot novoletno drevo, okrašeno z zlatimi bunkicami. Plodove namreč obiramo, ko dobijo tudi v bližini venčnih listov rumeno barvo. Prezgodaj obrani niso tako okusni in so tudi pri postopku umeditve slabše obarvani. Obiramo tako, da jih odrežemo s škarjicami tik ob venčnih listih. Lahko jih zasukamo in trgamo, kar je hitreje, vendar jih moramo potem takoj zlagati v platoje, da se med seboj ne poškodujejo.

Kaki odlikujeta visoka vsebnost vitaminov in mineralov ter prehranskih vlaknin ter nizka vsebnost beljakovin in maščob. Njegova energijska vrednost je primerljiva z energijsko vrednostjo grozdja, mandarin in banan. Zlasti je bogat z vitaminom A, ki ga vsebuje le malo manj kot s tem vitaminom najbogatejše sadje, marelice, in kar tridesetkrat več kot jabolka. Poleg tega vsebuje petkrat več vitamina C kot jabolka in le za tretjino manj kot agrumi. Pomembna je vsebnost pektinov in taninov, od mineralov pa kalija, kalcija, fosforja in železa.

In še to. Ste vedeli, da lahko s kakijem napoveste zimo?

S kakijevo koščico lahko napovemo, kako huda bo zima. Koščico po dolžini razpolovimo. V njeni notranjosti se pokaže oblika, ki je lahko podobna žlici, vilicam ali nožu.

Vsaka oblika ima svoj pomen:
Nož: zima bo izjemno mrzla; mraz bo tako hud, da nas bo “rezal do kosti”.
Žlica: zapadlo bo veliko snega, ki ga bo seveda treba skidati.
Vilice: zima bo zelo blaga, tudi snega bo le za vzorec.