FOTO: Mladi Krčani Judo kluba odlični na DP

FOTO: Mladi Krčani Judo kluba odlični na DP

-
0 18

Športniki so bili v prazničnih dneh zelo aktivni. Minulo soboto so se člani Judo kluba Krško odpravili na državno prvenstvo mlajših dečkov in deklic v Puconce. Na tekmovanju je sodelovalo dvesto otrok, letnik 2005/6. Za Judo klub Krško sta srebro osvojili Jasmina Hotič in Mojca Moškon. Ambrož Plevanč se je domov vrnil z bronom.

In kaj so nam sporočili iz kluba:

Vesela druščina treh punc in dveh fantov ni potrebovala spanca. Čebljali so celi dobri dve uri vožnje. Neobremenjeni z rezultatom in samozavestno so vstopili v šolsko telovadnico oddaljenih Puconcev. Čeprav se tekmovanje uradno imenuje državno prvenstvo, ga ne jemljemo tako. Otrokom želimo privzgojiti veselje do športa in jim predstaviti življenjske lekcije, ki jih s temi izkušnjami dobijo. Bolj kakor na rezultate smo pozorni na pristop ter osebni razvoj. Za vrhunskega tekmovalca je treba najprej postaviti stabilno osebnost.

Najprej je na borilni prostor stopila naša najlažja tekmovalka Eva. V dinamični borbi je kmalu povedla in nasprotnico dobila v končni prijem. Le deset sekund je manjkalo do zmage, a pozornost naše vihrave deklice se je preusmerila na publiko in navijače. To je nasprotnica izkoristila in se iz prijema rešila. V naslednjem napadu se je zgodilo enako. Tokrat so bile vloge zamenjane in Eva se iz prijema ni uspela več rešiti. V naslednjih borbah je dosegla še eno zmago in izgubila borbo za tretje mesto.

Kmalu sta prišli na vrsto Jasmina in Mojca. Jasmina je prvo borbo izgubila zaradi svoje pasivnosti in čakanja na posredovanje sodnika. Nasprotnica je priložnost izkoristila in jo obrnila v končni prijem, iz katerega se ni mogla rešiti. To ji bo zagotovo dobra lekcija, saj je tako v borbi kakor v življenju pomembno aktivno delovati in ne čakati na “rešitelja”. Naslednjo nasprotnico je zlahka premagala, kar je bilo dovolj, da je osvojila srebro. Največje presenečenje pa nam je pripravila Mojca, ki zelo hitro napreduje. V zadnjih nekaj mesecih se je iz obotavljivega dekletca spremenila v brezkompromisno borko. Zapovrstjo je premagala tri tekmovalke. V zadnji borbi pa ji je zmanjkalo nekaj moči, da bi dosegla še četrto zmago, ki bi ji zagotovila zlato.

Tian je v najštevilčnejši kategoriji svojo prvo borbo začel potrpežljivo in se dobro boril za dominantni prijem. Po slabi minuti borbe je tudi prešel v vodstvo. Vendar mu je zmanjkalo pozornosti, da bi ga obdržal do konca. Za mladega tekmovalca je pomembno, da razume svoje napake in se nauči, da se z vztrajnim delom in potrpežljivostjo vse postavi na svoje mesto.

Ambrož je bil v soboto zelo samozavesten. Mogoče celo preveč. A to mu bo dobra šola za v prihodnje, da ni nobenega nasprotnika za podcenjevat in se je treba držati vnaprej dogovorjene taktike. Že v prvi borbi se je videlo, da je tekmovanje vzel preveč zlahka. Po malo večjem trudu mu je vseeno uspelo priti do zmage. V drugi borbi je dobil neizkušenejšega nasprotnika, ki ga je presenetil. Ambrož ga je prijel in brez kakršnekoli priprave vstopil v met. To je nasprotnik izkoristil in ga vrgel za ippon. Jezikova juha trenerja ga je streznila in je naslednje tri borbe opravil z odliko in vse nasprotnike premagal z ippom. Tako je prišel do brona, ki je bil tokrat grenkega okusa. Vendar pa bo z leti dojel, da so takšne izkušnje neprecenljive vrednosti. Včasih je boljše doživeti porazi in pridobiti nova spoznanja kakor dosegati tako željene zmage.

Rezultati
U12

Mojca Moškon, 2. mesto (3 zmage, 1 poraz) -48kg
Jasmina Hotič, 2. mesto (1, 1) +52kg
Ambrož Plevanč, 3. mesto (3, 1) -46kg
Eva Voglar, 5. mesto (1, 2) -36kg
Tian David Kropar, brez uvrstitve (0, 1) -38kg

Ivan Širola, Judo klub Krško

(foto: Judo klub Krško)