FOTO: Naši pri nas oz. pri Alojzu

FOTO: Naši pri nas oz. pri Alojzu

-
0 508

Narava je bogata s plodovi, tudi nekoliko manj znanimi. Alojz z Velikega Slatnika ima pravo japonsko lepotico-nashi, ki ji po naše pravimo naši. Gre za sadno drevo z odličnim sadežem. Alojz ima drevo že dobrih deset let.

Sočni plodovi azijske hruške so v azijskih deželah zelo čislana poslastica. To, pri nas malo manj znano rastlino, največkrat poimenujemo tudi naši, kar v japonščini pomeni hruška. Čeprav je vrsta hruške, pa si je naši z evropskimi hruškami podoben le v listih in cvetovih, popolnoma pa se razlikuje po rasti in plodovih. Njegovo drevo je podobno kiviju v dva metra visokih nasadih, njegovo rast pa lahko primerjamo z rastjo vrtnice. Slednje ni nenavadno, saj azijska hruška spada v družino vrtnic (Rosaceae).

Sadež našija je po obliki podoben jabolku, po okusu pa hruški, le da je bolj aromatičen. Poznavalci ga posrečeno opisujejo kot odlično kombinacijo sočnosti hrušk in hrustljavosti oz. čvrstosti jabolka. Znanih je več kot sto različnih sort, ki se med seboj razlikujejo po obliki in barvi. Nekateri plodovi imajo tako bolj hruškasto obliko, drugi so bolj podobni jabolku. Imajo gladko in tanko lupino, barva pa se spreminja od rjavkaste do zlatorumene, japonske sorte pa so celo rumenoze.