FOTO: Zelo boleča izkušnja z električnim pastirjem

FOTO: Zelo boleča izkušnja z električnim pastirjem

-
63 4851

V redakcijo smo prejeli pismo bralke, v katerem opisuje izredno bolečo izkušnjo, ki jo je doživela na eni izmed večjih novomeških kmetij.  Z družino in hišnim ljubljenčkom so imeli bližnje srečanje z ‘nedolžnim’ električnim pastirjem. Vsaj takšne izkušnje sem imel v mladosti tudi sam. A dogodek, ki ga boste prebrali v nadaljevanju, je z mojim izkušnjami, čisto nasprotje.

Kot ljubitelji narave in živali so se še eno nedeljo odpravili na ogled kmetije in vse kar jim kmetija nudi. A niso vedeli, da se jim bo nedelja spremenila v pravo grozo. V nadaljevanju objavljamo bralkino ‘tresočo’ izkušnjo.

V poplavi nemarnih lastnikov, ki pustijo svoje živali nemočne, je tukaj moja zgodba, ki mi je danes vzela nekaj let življenja zaradi prestane groze. Sprehod kot vsak s sinom, ki bo star 3 leta in hčerko, ki šteje 15 mesecev ter zlato psičko. Ko se prelepo nedeljsko jutro prevesi v grozljivko. Kot vsaj enkrat tedensko, je tudi danes moj malček prosil da gremo pogledat živali. Najprej smo pogledali krave, teličke in konje. Potem pa smo se odpravili višje, do njima tako ljubih kozic in pujsov. Kot vedno je naša psica navdušeno tekla k ograji, kjer jo je že čakala koza, ko je naenkrat začela cviliti, lajati in ob tem se je s karabinom povodca še zataknila za žico. Nič hudega sluteč sem stopila do nje, da bi jo rešila. Takrat pa sem ugotovila,da so napeljali el.tok. Treslo je mene in njo.

V paniki sem poskušala odpeti povodec, kar pa ni šlo, nekako mi je po groznih minutah uspelo sneti ovratnico. Psica je obležala na tleh v svojih izrebkih, ni me sram priznati, da je tudi meni ušlo v hlače. Zraven mene zgrožena, objokana otroka.Vmes sem klicala na pomoč, vendar nikjer nikogar, samo tišina. Dvignila sem psico in prosila mojega velikega junaka, da prime hčerko za roko in gremo skupaj k avtu. Naložila sem jih, medtem se je pripeljal zaposleni in šel z nami nazaj izklopit električnega pastirja, tako da sem snela še povodec z ovratnico in opazila da sem tudi jaz vsa krvava. Noht na palcu je bil odtrgan. Preventivno še na urgenco, kjer sem pustila pol nohta in v zameno dobila injekcijo proti tetanusu in vmes še klic veterinarju, ki je zatrdil,da bo s psico vse v redu. Naj povem, da sem vedno previdna in spoštljiva do el.pastirjev, vendar nikoli ni bilo nikjer nobenega opozorila, čeprav sem tudi danes podzavestno iskala, če je kje kaj označeno in nikjer nič. Ko smo se končno peljali proti domu, je sin začel jokati in govoriti: “mami ne več na kmetijo.”

Naj povem še to,da sem se res polulala v hlače pa sem “velika” punca. Dejansko smo imeli veliko srečo, da ni hči prva stekla k mreži, ali sin, ker velikokrat neseta kakšno jabolko. 

Dodajam še, da je zaposleni el.tok izklopil v omarici, kjer pa dvomim, da imajo napetost zmanjšano samo na dovoljenih 12 voltov. Tudi glede na to, da je našo psico metalo po zraku od bolečin, vem da se to ne bi smelo zgoditi pri dovoljeni napetosti. Tudi, ko je tok izklopil, da sem odpela povodec z žice, me je še vedno, čeprav blažje streslo. Opozoril o električnem pastirju ni nikjer, čeprav so povsod. Načeloma pazim da se otroka ne dotikata, vendar na zgornjem dvorišču pri malih kozah in perjadi tega nikoli niso imeli vklopljenega,pa smo bili običajno 2x tedensko najmanj tam, je še zapisala bralka.

Tudi danes, dan po dogodku, je električna omarica ostala odprta.

Dodajmo še nasvet KGZS:
KAJ VSE MORAMO UPOŠTEVATI PRI POSTAVITVI ELEKTROOGRAJE, DA BO NJENO
DELOVANJE UČINKOVITO IN OBENEM NE BO POVZROČALO MOTENJ V
TELEKOMUNIKACIJSKEM OMREŽJU:
Pašni aparat in ozemljitev aparata:
– Obvezna je uporaba atestiranih pašnih aparatov z oznako CE, ki so zavarovani
pred povzročanjem elektromagnetnih motenj.
– Pašni aparat se mora uporabljati izključno po navodilih proizvajalca.
– Moč oziroma energijo impulza pašnega aparata izberemo glede na velikost
ograje in vrsto živali. Ne izbiramo močnejšega aparata, kot ga potrebujemo.
– Ozemljitev pašnega aparata mora biti samostojna in ločena od vseh ostalih
ozemljitev in tudi od telekomunikacijskih kablov, ki potekajo zemeljsko in od njih
oddaljena vsaj 10 m. Zahtevan odmik je pomemben tudi zaradi varovanja pred
udarom strele. Za učinkovitejšo ozemljitev izberemo vlažno mesto. Ozemljitev
pašnega aparata lahko izvedemo s pocinkanimi cevmi (3-6 kosov), ki jih zabijemo v
zemljo ali pa z valjancem (12-15 m dolžine).
– Priključitev pašnega aparata na ograjo mora biti izvedena s kablom za visoke
napetosti s povišano prebojno trdnostjo vsaj 10.000 V. Ta kabel naj bo položen v
zaščitno cev iz izolacijskega materiala. Če položimo priključni kabel v zemljo, mora
biti kabel obvezno položen v zaščitno cev iz izolacijskega materiala. Uporaba
običajnih kablov za napetosti 230 V za priključitev pašnega aparata na elektoograjo ni
dovoljena.
– Priključni kabel ne sme potekati vzporedno s telekomunikacijskimi ali
elektroenergetskimi kabli. Priključno mesto na elektroograjo naj bo vsaj 20 m
oddaljeno od telekomunkacijskih kablov in telekomunikacijskih omaric.
– Pašni aparat mora biti zaščiten pred vodo.