FOTO: Novomeščani z objemom v okoljevarstveno kampanjo

FOTO: Novomeščani z objemom v okoljevarstveno kampanjo

-
0 116

V Mestni občini Novo mesto so na Glavnem trgu v Novem mestu, z živim objemom mesta simbolično pričeli z enoletno okoljevarstveno kampanjo. Občani so se skupaj z otroci iz novomeških vrtcev in osnovnih šol s sklenjenim obročem povezali v skrbi za okolje in se zavezali, da se tej skrbi v prihodnje ne bodo izneverili. Partnerji okoljevarstvene kampanje Mestna občina Novo mesto, Komunala Novo mesto in Center za ravnanje z odpadki Dolenjske se tako lotevajo edinstvenega podviga: nagrajevali bodo okolju prijazna dejanja občanov in skozi sistem zbiranja zelenih točk spodbujali bolj odgovorne navade.

Mestna občina Novo mesto si je v sodelovanju s Komunalo Novo mesto in Centrom za ravnanje z odpadki Dolenjske zadala, da spodbudi dolgoročno pozitivno spremembo odnosa, ki ga kot družba gojimo do ene naših največjih skupnih vrednosti in vrednot – narave.

Načrte, ki predvidevajo v prihodnjih letih temeljito preobrazbo okoljske politike, so strnili v akcijo, ki bo trajala eno leto. Akcija, ki poteka pod geslom »Vse se vrača« predvideva sodelovanje družin ali skupin občanov. V vsakem letnem času bodo lahko na različne načine zbirali zelene točke, ki jim bodo ob koncu zbiralnega obdobja prinesle praktične nagrade. Naloge so zanimive, raznolike, osredotočene na odkrivanje lepot občine, pridobivanje novih znanj in spodbujanje malih, a pomembnih sprememb vsakodnevnih navad. Akcija bo svoje prave ambasadorje imela lahko zlasti v otrocih. Njihova radovednost bo spodbudila odločitve v družinah, med sosedi, med generacijami in prijatelji za sodelovanje v zbiranju zelenih točk in osvajanje nagrad.

V prvem obdobju, ki bo trajalo do 31. decembra 2016, bodo aktivnosti obsegale družinski izlet (peš ali s kolesi) na eno od rekreativnih točk v Novem mestu ali okolici; pripravo ozimnice; dostavo min. 10 kg starega papirja ali 20 steklenic na zbirno mesto, objavo fotografije, ki prikazuje ločevanje odpadkov ter pripravo kratkega prispevka ali risbice na temo varovanja okolja. Nalepke bodo udeleženci lahko prevzeli na rotovžu (Glavni trg 7) ali na Zbirno-reciklažnem centru (Podbevškova ulica 12).

Več o kampanji: www.vsesevraca.si in www.facebook.com/vsesevraca.