FOTO: Otroci o šolstvu in šolskih sistemih

FOTO: Otroci o šolstvu in šolskih sistemih

-
0 82

Svetniške klopi je 8. marca zasedlo 35 delegatov, ki so na regijskem parlamentu zastopali 15.203 učencev 43 osnovnih šol iz 24 občin širše dolenjske regije , ki so ga organizirali pri društvu Mojca ob podpori Mestne občine Novo mesto. Razgovorili so se o šolstvu in šolskih sistemih.

Izvolili so desetčlansko delegacijo, ki jih bo 9. aprila zastopala v veliki dvorani Državnega zbora: Žiga Murn Lindič iz Kočevja, Amika Zoja Jelič iz Novega mesta, Jakob Kavšek iz Črnomlja, Klara Ostojić in Domen Špringer iz Novega mesta, Ivo Štukelj iz Ivančne Gorice, Neža Račečič, Nika Fišter in Klara Štukelj iz Novega mesta, Iva Žalec iz Mokronoga in poročevalka Lucija Konda iz Črnomlja.

Prav vsi delegati, ki so prišli iz Šentvida pri Stični, Kostela, Šentruperta, Loškega Potoka, Škocjana, Stare Cerkve, Kočevja, Ribnice, Novega mesta, Straže… so se pridno oglašali in tehtno obdelali letošnjo temo, za katero so soglašali, da je zelo dobro izbrana in več kot potrebna v osnovnem šolanju. Učenci bi namreč v šolskem sistemu  marsikaj zamenjali, dodali, spremenili…

Domnu je pomembno uporabno znanje za življenje, Žigo skrbi avtoriteta učiteljev, ki jo spodkopavajo nekateri učenci in njihovi starši, Nika bi nekatere predmete uvedla skozi celo leto. Amika Zoja meni, da bi bilo med šolske predmete uvesti tudi prepoznavanje odvisnosti in samopomoč, Lana bi uvedla tudi osnove ekonomije. Veliko učencev je poudarjalo, da bi namesto opominov in ukorov za neprimerno obnašanje učencev uvedli družbeno koristno delo, pri katerem bi moral učenec pomagati snažilkam in hišniku….

(DPM MOJCA)