FOTO: Ovacije za mongolsko etno-rock zasedbo Nair!

FOTO: Ovacije za mongolsko etno-rock zasedbo Nair!

-
0 85

V nedeljo zvečer, 28. januarja, je za uvod v 55. Jurjevanje, ki bo potekalo od 20. do 24. junija 2018 v starem mestnem jedru Črnomlja, v dobro popolnjeni koncertni dvorani Kulturnega centra Semič, nastopila glasbena skupina Nair, ki je v Belo krajino prispela iz več kot 7000 km oddaljene Notranje Mongolije, severozahodne kitajske pokrajine, ki je sicer avtonomna regija.

Dogodek je bil plod sodelovanja organizacijske ekipe festivala Jurjevanje v Beli krajini z Ministrstvom za kulturo Ljudske Republike Kitajske, saj je festival Jurjevanje kot edini slovenski festival poleg mariborskega festivala Lent prejel povabilo kitajske vlade, da vzpostavi stike na folklornem področju z državami vzdolž nastajajoče novodobne svilene ceste, kar kaže na prepoznavnost Jurjevanja tudi v tujini in na drugih kontinentih. Sodelovanje poteka v sklopu iniciative 16+1, imenovana »En pas in ena pot«, katere namen je navezovanje stikov srednje in vzhodnoevropskih držav s Kitajsko.

Člani skupine so v Slovenijo pripotovali s prostranih pašnikov nekdanje dežele velikega Kana, kjer tempo nomadskega življenja narekuje narava, preko Rusije do dežele belih brez in reke Kolpe. Nekje vmes se je izgubil tudi del njihove prtljage z nekaj koncertnimi kostumi in par inštrumenti. Koncert je bil kljub kakšnemu kostumu manj in ob manjkajočem tradicionalnega mongolskega basa in bobna, ki sta bila nadomeščena z električno bas kitaro in z bobnom iz lokalnega mladinskega kluba, izveden vrhunsko in brezhibno ter za marsikaterega poslušalca nad pričakovanji.

V dobri uri trajajočem premiernem koncertu v Sloveniji, ki je del evropske turneje, se je 13-članska skupina Nair, ki je v svoji pojavi in izvedbi živa enciklopedija bogate tradicionalne mongolske umirajoče umetnosti, predstavila s sodobno interpretacijo kultne mongolske glasbe. Pesmi, ki so jih izvajali, so govorile večinoma o ljubezni, povezovanju, gostoljubnosti, praznovanju, spoštovanju, življenju nomadov, naravi in letnih časih.

Igranje na dromljo, na inštrumente topšur in morin khur (znamenite gosli – simbol mongolskega ljudstva), ki so okrašeni z izrezbarjenimi konjskimi glavami in čigar zvok menda spominja na jok divjih konjev, topot bobnov in tolkal, tradicionalni ples v nošah in še posebej značilno mongolsko večnivojsko grleno petje v meditativnem stanju, ki z vibracijami blagodejno deluje na poslušalca, je ob spremljajočih svetlobnih efektih navdušilo občinstvo, ki je ob zaključku nastopajoče nagradilo z zahtevo po bisu in s stoječimi ovacijami. Člani skupine Nair so se poslovili s Pesmijo slovesa in nakazali, da se v Belo krajino vrnejo še kdaj.

RIC Bela krajina

(foto: Aleksander Riznič)