FOTO: Pestro Jernejevo 2016

FOTO: Pestro Jernejevo 2016

-
0 854

V Šentjerneju je bil minuli teden poln dogodkov. Piko na i letošnjega praznovanja ‘Jernejevo’ pa so postavili konec tedna.

Sobotno dopoldne je bilo nadvse živahno na sejemskem prostoru, kjer je potekalo kuhanje županovega golaža. In sejem bil je živ. Številnim obiskovalcem so na stojnicah ponujali tako domači kot tuji razstavljalci.

Županov golaž so letos kuhali prav vsi skupaj, tako župani kot tudi predsedniki turističnih društev iz domačih in sosednjih občin. Sodelovali so celo gostje iz pobratene srbske občine Svrljig. Organizatorji kuhanja županovega golaža so bili člani Turističnega društva Zvon-Gradišče, ki so rezali tudi petelinjo klobaso. Pridne članice Društva kmetic Šentjernej so v živo pekle in ponujale ocvrte kruhke, na voljo je bilo tudi domače pecivo. Za zabavo številnih obiskovalcev je poskrbel duo Enjoy. Na sejmu pa ni manjkal tudi petelin Jernej. Turističnemu društvu Zvon Gradišče se najlepše zahvaljujemo.

Bogata Jernejeva povorka

V soboto popoldne, 27. avgusta 2016, je skozi Šentjernej potekala tradicionalna Jernejeva povorka v kateri so se predstavila skoraj vsa društva in nekatere vasi. Poleg domačih društev so se predstavili tudi predstavniki iz sosednjih občin. Po povorki so številni obiskovalci prisluhnili še članom Kulturnega društva godba slovenskih železnic, ki so zaigrali pred glavnim odrom. Občina Šentjernej se vsem udeležencem iskreno zahvaljuje za udeležbo.

Vse za nov vrtec

Jernejevo 2016 je bilo v celoti prepleteno z dobrodelnostjo. V soboto, 27. avgusta 2016, sta predsednica Društva kmetic Šentjernej Mihaela Blatnik in Franc Kovačič, predstavnik krompirjevcev – Društva za priznanje praženega  krompirja kot samostojne jedi predala vrednostni bon v višini 5860 evrov ravnateljici vrtca Čebelica Ani Srpčič. Sredstva so bila zbrana na 11. Jernejevem kolesarskem maratonu za namen izgradnje novega vrtca. Zbrana sredstva so prispevali vsi kolesarji, ki so 15. avgusta kolesarili na malem oz. velikem maratonu. Kolesarski maraton so podprli mnogi domači in drugi podjetniki ter obrtniki. Vsi na maratonu so sodelovali prostovoljno, prav tako so bile zbrane prostovoljno vse nagrade za kolesarje, tudi malica. Občina se najlepše zahvaljuje vsem, ki so podprli in z veliko vnemo  sodelovali pri maratonu.