FOTO: Poginilo nekaj tisoč rib in ribic

FOTO: Poginilo nekaj tisoč rib in ribic

-
0 288

Poročali smo o poginu rib v reki Temenici. V kraju Grm pri Trebnjem so minulo soboto iz reke potegnili več kot 100 kg rib, ki so poginile približno 200 metrov pod čistilno napravo s katero upravlja Komunala Trebnje.

Gre za večje ribe in mladice oz. za okoli 3.000 rib, ki so poginile. Kaj je bil vzrok pogina še ni znano. Je pa znano, da novomeška Ribiška družina že nekaj let skrbi za ribji živelj v Temenici in da so bili z narastkom zadovoljni, saj si prizadevajo, da bi naravne lepote ohranjali in bogatili še naprej. Sodelujejo tudi s trebanjsko občino pri gradnji t.i. vodnih prekatov, ki ribam omogoča boljše življenje, tudi pri oskrbi s kisikom.

Žal je bil to že četrti pogin rib v zadnjih letih, in sicer na podobni lokaciji. Škoda je velika, če stvari gledamo z vidika ekosistema, saj ribja mladica potrebuje približno tri oz. štiri leta, da doseže velikost 5 centimetrov.

Bo pa najverjetneje potrebno narediti nekaj več za ohranjanje reke tudi s čistilni napravami, ki bodo dovolj učinkovite pri prečiščevanju vode, ki ne bo usodna za življenje v omenjeni reki ponikalnici oz. poskrbeti, da reka ne bo preveč obremenjena z odpadnimi vodami.

(foto: Ribiška družina Nm)