FOTO: Poletno zdrave in okusne

FOTO: Poletno zdrave in okusne

-
0 255

Ko pritisne vročina, veliko govorimo tudi o lahki prehrani. In fino je, če imate vrt in na tem vrtu tudi kaj uspeva. Med okusnimi živili so tudi različne bučke, ki jih lahko pripravimo na različne načine.

Bučke vsebujejo obilo vitaminov in mineralov: betakaroten, vitamine C, B in E, lutein, ki je koristen za oči, ter kalij, fosfor, kalcij, mangan in magnezij. Bučke so lahko prebavljive, zato so priporočljive pri težavah s prebavo. Raziskave kažejo, da znižujejo raven holesterola v krvi in preprečujejo bolezni srca. Bučke pa niso samo okusne in zdrave, ampak so tudi nizkokalorične, saj ima 100 g bučk le 19 kcal.

 

Mi smo se lotili priprave pečenih bučk s panceto in sirom. Priprava je preprosta. Bučke po dolgem prerežemo na polovici. V ponvi segrejemo maslo in olivno olje in bučke položimo v ponev, jih počasi pečemo na obeh straneh, približno 10 minut. Vmes tudi popopramo in solimo. Potem v zgornjo stran (v lupino bučke) vrežemo več rezov. V te zareze vstavimo panceto in sir. Bučke nato pečemo še okoli 10 minut. Ponev tudi pokrijemo s pokrovko. Na krožnik na kolobarje narežemo domač paradižnik na katerega položimo bučke in potresemo s peteršiljem. Preprosto in enostavno.