FOTO: Rusinje iz Sadinje vasi

FOTO: Rusinje iz Sadinje vasi

-
2 946

Sadinja vas pri Dvoru se ponaša z unikatno pridobitvijo v Sloveniji. Za novost v Sloveniji poskrbela družina Pirc. Mama Vesna je mačja ljubiteljica, to, da se bo posvetila mačkam je sanjala že v mladosti, sanje pa so sedaj postale resničnost. SI*Nevalord je prvo vzrejališče neva masquerade mačk v Sloveniji. Pirčevi imajo sicer doma nepasemsko muco Mio, prelepo Greto Garbo in Exodusa, pasme neva masquerade.

In kako se je zgodba začela? Leta 2014 so se odločili, da bodo Miji poiskali družbo. In začeli so z iskanjem. Želeli so nekaj novega, posebnega, drugačnega – pasmo, ki je nima vsak. Iskanje po spletu je obrodilo sadove. Očarala jih je pasma neva masquerade (sestrska pasma tradicionalnih sibirskih mačk. Drugačno ime ima zaradi vzorca maske na obrazu, saj spominja na maske, zato tudi ime masquerade). Neve izvirajo iz Leningrada, današnji St. Peterburg, ki leži ob reki Neva. In takoj so vedeli, da jim je ta pasma pisana na kožo.

Jeseni 2014 so dobili Greto Garbo. Mačko s prelepimi modrimi očmi, z masko tigra na obrazu, elegantno lepotico ali z eno besedo – ljubezen. Komaj leto dni kasneje se jim je pridružil še maček Exodus s Poljske. Vesna je vztrajno in s pomočjo čudovitih mentorjev, novih prijateljev spoznavala, kako potekajo mačje razstave. Delili so ji lastne izkušnje, ji pomagali, svetovali, predvsem pa spodbujali ob preprekah, ki pa jih žal ni bilo malo. Kljub vsemu jim je uspelo. SI*Nevalord je prvo vzrejališče neva masquerade mačk, registriranih v Felinološkem društvu Ljubljana ter pri zvezi Felinoloških društev Slovenija pod okriljem mednarodno priznane Felinološke organizacije FiFE.

In če bi želeli imeti mačko pasme neva masquerade, vam ni več potrebno prebroditi pol sveta, le v Sadinjo vas se je treba zapeljati. Vas se je tako postavila ob bok krajem, kjer je vzrediteljev mnogo več ter imajo enostavnejše pogoje. Vesno in njene ljubljenčke pa lahko spremljate tudi na Facebook profilu Nevalord cattery

(Tjaša Primc)