FOTO: Praznovanje novomeške knjižnice

FOTO: Praznovanje novomeške knjižnice

-
0 71

Knjižnica Mirana Jarca že 73 let zagotavlja dostop do informacij, znanja in kulture v najširšem smislu, s posebnim poudarkom na varovanju kulturne dediščine. V sklopu praznovanja je ob osebnem vračilu knjig odpisala nastale dolgove, tekom dneva pa so se zvrstile aktivnosti za vse generacije.

1. marca 1946 je bila pravno formalno ustanovljena Študijska knjižnica v Novem mestu kot ena od desetih pokrajinskih študijskih knjižnic v Sloveniji. Njene korenine sicer segajo še mnogo dlje v preteklost, v davno leto 1865, ki ga, z ustanovitvijo Narodne čitalnice, štejemo za začetek javnega knjižničarstva v Novem mestu. Današnja Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto nadaljuje bogato tradicijo predhodnice, jo nadgrajuje in prilagaja potrebam lokalnega okolja v sodobnem času.

Odpis dolgov

Navadno na dan praznovanja pripravijo ugodnosti za uporabnike in obiskovalce knjižnice. Pretekla leta so ponujali možnost brezplačnega vpisa v knjižnico, tokrat pa so na svoj račun po dolgem času prišli tudi vsi, ki so zamujali z vračilom knjig. Ob tej priložnosti so jim namreč dolgove ob osebnem vračilu knjig pri izposojevalnem pultu odpisali, in sicer tako v novomeški osrednji območni knjižnici kot tudi v njenih krajevnih enotah. Obiskovalcem so postregli s kavo, čajem in piškoti ter jim razdelili promocijsko gradivo in knjige iz bukvarne, ki so na ta način dobile svoj drugi dom.

Delavnica 7 razlogov zakaj …

V dopoldanskem času so ustvarjali knjižne kazalke in albume kratkih sporočil ter se hkrati spraševali, kaj nam polepša dneve, zakaj je knjiga moja najboljša prijateljica, zakaj rad zahajam v knjižnico ipd.

Zanimivosti knjižnice igralca Janeza Cesarja

Obiskovalci so se tekom dneva večkrat lahko udeležili vodenega ogleda knjižnice žlahtnega komedijanta, dolenjskega rojaka, igralca SNG Drame in Prešernovega nagrajenca Janeza Cesarja (1896-1965), ki sta mu bili v zibko položeni dve veliki ljubezni: do odrskih desk in do knjige. Njegova bogata knjižnica šteje približno sedem tisoč knjig. Skupaj z drugimi osebnimi predmeti jo je zapustil novomeški knjižnici, kjer so jo v letu 2018 na sodoben način in v prenovljeni podobi ponudili na voljo tako uporabnikom kot tudi obiskovalcem kulturnih znamenitosti Novega mesta.

Ura pravljic malo drugače

Najmlajši obiskovalci so praznovali s pravljičarko in etnologinjo Enjo Grabrijan ob pravljicah malo drugače. Prisluhnili so ljudskim pravljicam ob zvočni spremljavi in izvedeli, kako se sliši, ko »tanca« volk z lisico in kakšen vonj ima zvarek za letenje, s katerim namažemo podpazduhe. Sledila je delavnica, kjer so otroci z voščenkami in barvicami pod vtisi pravljic narisali skupinsko ilustracijo.

Jure Tori in Jure Longyka – Jurski par

Na osrednjem večernem dogodku so obiskovalci prisluhnili poeziji slovenskih pesnikov v interpretaciji radijca, odrskega performerja in govornega interpreta Jureta Longyke ob ritmih harmonikarja Jureta Torija, člana glasbene zasedbe Orlek, ki uspešno stopa tudi po samostojni poti.  Zasnovala sta glasbeno-govorno predstavo, za katero pravita, da je ljubezenski spoj besede in glasbe, ki čustva skupaj z verzi Rudija Medveda, Tjaše Koprivec, Andreja Gučka, Karla Destovnika Kajuha, Ivana Cankarja in drugih strelja daleč v globine poslušalčevega srca.

(Bojana Medle, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto)