FOTO: Podpora dragemu drugemu tiru

FOTO: Podpora dragemu drugemu tiru

-
2 732

Referendum je za nami, volivci so odločili (tudi tisti, ki so ostali doma), zmagovalec je jasen – to je vlada Mira Cerarja. Torej pregrešno drag drugi tir bo. Pobudnik referenduma Vili Kovačič je za primer, če referendum o zavrnitvi zakona ne bo uspešen, že napovedal vložitev pobude za oceno ustavnosti, poroča 24ur.com.

Volivci so na referendumu odločali o usodi zakona o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške povezave Divača–Koper. Referenduma o zakonu o drugem tiru se je udeležilo 14,54 odstotka volivcev ali 248.904 ljudi.

Delni izidi glasovanja kažejo, da je 54,14 odstotkov glasovalo za zakon, 45,86 odstotkov pa proti zakonu. Zaenkrat je preštetih sicer 5,64 odstotkov glasovnic.

To pomeni – ne le, da proti ni glasovalno potrebnih 20 odstotkov volivcev, da zakon ne bi bil uveljavljen. Petina volivcev sploh ni prišla. Tisti, ki so prišli na volitve, pa so po zdaj preštetih glasovih večinoma glasovali ZA zakon o drugem tiru. Pet odstotkov preštetih glasov je sicer malo za napoved, ampak je razlika že tako velika, da je očitno večina itak podprla zakon.

Da bi bil zakon neveljaven bi moralo na referendumu NE obkrožiti 340 tisoč volivcev – torej najmanj petina vseh volivcev. Z odločitvijo PROTI nismo niti blizu.

Ob sedmi uri se je po državi odprlo okoli 3200 volišč, na katerih bo lahko 1,71 milijona volilnih upravičencev oddalo svoj glas na referendumu in odločalo o usodi zakona o drugem tiru.