FOTO: Scorpions prvič v Sloveniji

FOTO: Scorpions prvič v Sloveniji

-
0 141

Scorpions že več kot pet desetletij skrbijo, da piha v vse smeri. In na vremensko zelo vetroven in neugoden dan je to legendarno nemško (hard) rock skupino, ki jo najbolje poznamo po veliki uspešnici Wind of Change, veter prinesel tudi v naše kraje. Slovenci smo tako poleg ene najlepših rock balad vseh časov, končno lahko v živo slišali tudi uspešnice kot so Rocking like a hurricane, Still loving you, Send me an Angelin mnoge druge. Nastopili so v ljubljanskih Stožicah.

Skupino je leta 1965 v Hannovru ustanovil njen kitarist Rudolf Schenkerja, vendar je v zatišju ostala skoraj štiri leta, vse dokler k sodelovanju ni povabil svojega mlajšega brata Michaela in pevca Klausa Meina, ki skupaj z ustanoviteljem še danes tvori najtrdoživejši del zasedbe. Zadnjo rošado so Scorpions doživeli prav pred kratkim, ko se je bendu pridružil nekdanji bobnar skupine Motorhead Mikkey Dee.

Prvo ploščo Lonesome crow so Scorpions izdali daljnega leta 1972, veliki komercialni uspeh pa doživeli v začetku osemdesetih let, ko je izšla plošča Love at first sting (1984) z uspešnicama Rocking like a hurricane in Still loving you.

Vendar so se v kolektivno zavest in v glasbeno zgodovino vpisali leta 1991 z albumom Crazy Worldin balado Wind of change, svojevrstno himno takratnih političnih sprememb v Evropi, ki pri fenih še vedno sproža nostalgijo in navdušenje. Od takrat so izdali še sedem studijskih plošč (skupno osemnajst) in uspeli ohraniti trdno skupnost oboževalcev. Na svoji dolgoletni glasbeni poti so prodali več kot 100 milijonov plošč in pred polnimi koncertnimi dvoranami nastopali na vseh kontinentih sveta.

Scorpions so v Sloveniji nastopili v okviru svetovne turneje, ki so jo poimenovali po svojem najbolj uspešnem albumu Crazy World.