FOTO: Še en izreden teden Krke

FOTO: Še en izreden teden Krke

-
0 141

Duh prostovoljstva se je s Krkino družbeno odgovorno akcijo Krkin teden humanosti in prostovoljstva, ki je pod sloganom Tudi dobrodelnost je del nas letos med 4. in 10. aprilom 2016 potekal že petič zapored, dodobra razširil med krkaše, so sporočili iz krkine Službe za odnose z javnostmi.

Letos se je na akcijo odzvalo 1361 sodelavcev, kar je 25 % zaposlenih v Sloveniji. Akciji so se tokrat pridružili tudi sodelavci v posameznih podjetjih in predstavništvih v tujini. Kar 261 krkašev je darovalo kri, številni so prispevali oblačila, igrače, obutev, živila, knjige in druge potrebščine za odrasle in otroke ter hrano za pse in muce in skupaj zbrali več kot 3 tone potrebščin in dobrih 260 kilogramov hrane za male živali.

Družili so se s stanovalci 37 domov za starejše ter varovanci 8 varstveno-delovnih centrov, šol s prilagojenimi
programi ter nekaterih drugih zavodov in ustanov in pomagali v 2 zavetiščih za živali. Dobrodelni teden so zaključili z dnevoma odprtih vrat za Krkine sodelavce, njihove družinske člane, sorodnike in prijatelje. V soboto in nedeljo so v podjetju sprejeli skoraj 4.000 obiskovalcev.

Kulturo prostovoljstva širijo znotraj Krke vse od njenih začetkov in v 62 letih je postal neločljivi del organizacijske kulture. Med krkaši je veliko ljudi, ki se dejavno ukvarjajo s prostovoljstvom, zato so se leta 2012 odločili organizirati skupno akcijo, ki so jo poimenovali Krkin teden humanosti in prostovoljstva.

Humanitarna akcija, v kateri je v petih letih sodelovalo več kot 4800 krkašev prostovoljcev, je tudi letos ponudila veliko priložnosti za dobrodelna dejanja. Tako so znova pomagali številnim ljudem, ki se
spopadajo z življenjsko stisko pa tudi tistim, ki se soočajo z osamljenostjo.

Dobre občutke in izkušnje so pod sloganom Tudi dobrodelnost je del nas razširili med številne sodelavce.
Letos se je različnih dejavnosti udeležilo 1361 krkašev. Krkini prostovoljci so s svojim zgledom pritegnili tudi ljudi v širši družbeni skupnosti, kar dokazujejo tudi nove dobrodelne akcije, ki jih v regiji organizirajo tudi drugi. Posebej veseli so, da so se tokrat za en dan akciji pridružili tudi sodelavci v podjetjih in predstavništvih v tujini, in sicer v Ruski federaciji, na Poljskem, Češkem, Madžarskem, v Ukrajini, Nemčiji, Turkmenistanu, Španiji in Srbiji. Vse številčnejšega odziva se veselijo, saj je humanitarna dejavnost danes pomemben izraz solidarnosti.

Rezultati 2016:  

1361 krkašev prostovoljcev ​(kar je 25 % vseh zaposlenih krkašev v Sloveniji).​ 100 se jih je akcije udeležilo prvič.  Zbrali so 3,1 tone oblačil, hrane, knjig, igrač in drugih potrebščin. 261krkašev je darovalo več kot 117 litrov krvi.​ 62 krkašev je kri darovalo prvič.

Družili so se v 37 domovih starejših občanov in zanje pripravili različne delavnice in kulturni program.
Na Rdečem križu in Karitasu so pomagali pripraviti 700 prehrambnih paketov (skoraj 7 ton) in razvrstiti 1,2 toni oblačil.

Družili so se z varovanci 8 delovnih centrov in šol za učence s posebnimi potrebami ter zanje organizirali različne delavnice. Zbrali so več kot 260 kg hrane za male živali in​ pomagali v 2 zavetiščih za živali.  V Krki so na dveh dnevih odprtih vrat gostili skoraj  4000 obiskovalcev in krkašev.

Skupni rezultati 2012–2016

V petih letih akcije je skupaj sodelovalo več kot 4800 krkašev prostovoljcev.  Zbrali so 15,7 tone oblačil, hrane, knjig, igrač, higienskih in drugih potrebščin za Rdeči križ in Karitas. Darovali so 565 litrov krvi.

Pripravili so 3670 prehrambnih paketov oz. 22 ton živil na Rdečem križu in Karitasu. Družili so se v 37 domovih starejših občanov, zanje organizirali delavnice in kulturne programe. Družili so se z varovanci 8 varstveno-delovnih centrov in drugih zavodov.

Zbrali so 2,1 tono hrane za male živali in pomagali v 2 zavetiščih. V Krki so gostili več kot 10.700 obiskovalcev in krkašev.