FOTO: Šentjernejčani in Plečnikov čaj

FOTO: Šentjernejčani in Plečnikov čaj

-
0 180

Člani društva Gallus Bartholomaeus iz Šentjerneja so konec leta 2007 v sodelovanju u Svetovnim slovenskim kongresom pripravili zaključek Plečnikovega leta. Po desetih letih so ga pripravili v sodelovanju s Centrom biotehnike in turizma Grm Novo mesto – Učilno okusov v Plečnikovih arkadah pri Zmajskem mostu v Ljubljani.

Pred desetimi leti so prvič javnosti predstavili čajno mešanico zdravilnih zelišč, ki jo je arhitekt užival več kot četrt stoletja in so jo poimenovali Plečnikov čaj. V desetletnem obdobju so natisnili več kot milijon Plečnikovih fotografij, ki krasijo embalažo Plečnikovega čaja. Plečnikov čaj tako postaja največji promotor Plečnikove dediščine.

Ob zaključku letošnjega Plečnikovega leta, so v Učilni okusov Centra biotehnike in turizma Grm Novo mesto v Plečnikovih arkadah ob Zmajskem mostu poleg Plečnikovega čaja predstavili tudi ročno izdelane medenjake po posebni recepturi  iz kuhinje Plečnikove gospodinje Urške. S ponudbo izdelkov, ki jih je užival veliki arhitekt ponujajo širši javnosti priložnost za ozaveščanje prisotnosti Plečnikove dediščine, kot izjemnih atributov pri prepoznavanju identitete povezovanja v Slovenskem prostoru.

Arhitekt Plečnik nam namreč s simboli vtkanimi v njegovo brezčasno arhitekturo in predvsem s svojim načinom življenja in ustvarjanja daje možnost prepoznavanja in vrednotenja življenja samega.
Iz njegovih pisem sorodnikom in prijateljem je razbrati njegovo življenjsko vizijo, da bogastvo ni le v stvareh, je predvsem v ljudeh.

Odnosi so tisti, ki nas bogatijo in nam dajo življenjsko moč ustvarjanja. Za arhitektom so ostale svetle sledi. Vsi smo soustvarjalci kulture današnjega časa, k temu pripomore tudi Plečnikov čaj.

Verjamemo v moč pozitivnega Plečnikovega naboja. In prav v luči prepoznavanj znamenja časa in prostora je bil predstavljen živi kip arhitekta Jožeta Plečnika v naravni velikosti. Mnogi obiskovalci, predvsem tuji turisti so navdušeni nad Plečnikovim čajem in novo pridobitvijo pri Učilni okusov ob Zmajskem mostu – živim kipom arhitekta Plečnika, so sporočili iz društva Gallus Bartholomaeus.