FOTO: Sivino zamenjale poslikave

FOTO: Sivino zamenjale poslikave

-
0 901

Novomeške stene bodo odslej obravnavane popolnoma drugače. V mesecu maju in juniju sta dva umetnika in učenci OŠ Bršljin pusto steno pri športnih površinah bršljinske šole preoblikovali v prvi večji zunanji mural v Novem mestu.

Pred koncem letošnjega šolskega leta bo zaključena prva poslikava večje puste betonske stene v Novem mestu, ki ga organizira Društvo Novo mesto v sodelovanju z OŠ Bršljin ter umetnikoma Teo Skupek iz Novega mesta in Robertom Jevnikom iz Šentjerneja.

Ustvarjanju motivov so se pod vodstvom likovne pedagoginje Vilme Petelin pridružili tudi učenci OŠ Bršljin, ki po svojih močeh aktivno sodelujejo tudi pri poslikavi z risanjem različnih simbolov pri katerih prevladuje tematika šolskih predmetov. Kar je izven dosega njihovih rok, z lastno umetniško interpretacijo ter po izbranem motivu dopolnita Tea Skupek in Robert Jevnik.

V začetku meseca maja so učenci ustvarjali motive, izmed katerih so Vilma, Robert in Tea izbrali najbolj primernega ter dodelali koncept vsebine poslikave, ki bo bršljinske osnovnošolce vsakodnevno spremljal ob njihovem odraščanju. Osrednji motiv bo predstavljala barvna spirala, ki je tudi uradni grb Osnovne šole Bršljin in eden izmed najstarejših grafičnih simbolov, ki ponazarja stvarjenje, potovanje, razvoj in se bo celostno povezala z ozadjem vesolja, planetov in izbranimi simboli učencev. Tako bo celota poslikave predstavljala vesolje znanja in povezanosti, ki bo opazovalca vabila v svoje prostranosti. Samo steno je bilo pred pričetkom potrebno temeljito očistiti in premazati z zaščitnimi sredstvi, da se je lahko začela zapolnjevati z navedenimi motivi.

Ustvarjanje poslikave, katere uradni sponzor je podjetje EVENTUS Novo mesto, d.o.o., sofinancirana pa je tudi s strani Mestne občine Novo mesto, v mesecu maju in juniju poteka na steni pri športnih površinah OŠ Bršljin in se zaključi z otvoritveno prireditvijo v torek, 12. 6. 2018 ob 18. uri, na šolskem stadionu OŠ Bršljin, na katero ste lepo vabljeni. Organizator prireditve s kratkim kulturnim programom je Osnovna šola Bršljin, kjer bodo predstavljeni vsi sodelujoči, program pa bo popestren z nastopi učencev osnovne šole.

Poslikava prve večje puste stene pri šolskih površinah OŠ Bršljin predstavlja del širšega projekta z naslovom Poslikajmo sivino. Društvo Novo mesto želi s projektom lokalni skupnosti približati sodobne smernice likovnega umetniškega izražanja, saj tovrstne poslikave v svetu postajajo že del vsakdanjega doživljanja urbanih središč. Hkrati želimo obogatiti mestno podobo in razvijati odnos skupnosti do javnega prostora. Gre za umetniške intervencije na pustih in degradiranih površinah na območju Novega mesta in okolice. Vodja projekta in članica Društva Novo mesto Saša Mikec pove: »S projektom želimo meščanom ne le olepšati življenjski prostor s slikami, ki bi bile same sebi namen, ampak prek njih tudi spodbuditi k razmisleku o različnih aspektih našega življenja, ustvarjati socialni dialog, spodbujati medsebojno solidarnost in sprejemanje, obenem pa tudi pripomoči k uveljavljanju in popularizaciji mladih ustvarjalcev. V prihodnosti razmišljamo tudi o širitvi projekta v druge slovenske kraje, k sodelovanju pa bi vabili tako slovenske kot tuje umetnike.«

Ustvarjanje monumentalnega likovnega dela pri OŠ Bršljin lahko spremljate tudi na facebook strani Društva Novo mesto.

(FOTO: Saša Mikec)