FOTO: Skupaj za čiste vode Slovenije

FOTO: Skupaj za čiste vode Slovenije

-
0 23

V soboto, 8. oktobra se je, s čiščenjem voda na štirih lokacijah po Sloveniji, zaključila velika ekološka akcija Skupaj za čiste vode Slovenije, ki sta jo organizirala podjetje Henkel in Potapljaško društvo Maribor. Projekt, v katerem so kupci z nakupom izdelkov podjetja Henkel prispevali za izvedbo ekološke akcije, se je pričel junija, v sodelovanju s podjetjem Hofer. Od zgodnjih jutranjih ur so potapljači čistili Blejsko jezero, Koprski zaliv, reko Krko na področju Kostanjevice in reko Dravo v Mariboru, kjer je potekal tudi zaključni dogodek  s predstavitvijo rezultatov akcije, nad katerimi so bili organizatorji in predstavniki akcije navdušeni.

Na štirih lokacijah širom Slovenije je sodelovalo med 40 in 60 članov potapljaških društev – Društvo za podvodne dejavnosti Bled, Potapljaško društvo Maribor, Potapljači Luke Koper in Društvo potapljačev Vidra Krško. Dokaz, da se na dnu voda, kljub nenehnim opozorilom in čistilnim akcijam, skriva še veliko odpadnega materiala, so bile velike količine smeti na vseh štirih lokacijah. Poleg voda so potapljači in ostali aktivisti čistili tudi okolico rek, rečnih korit in nasipov. Ekološko akcijo čiščenja voda je podjetje Henkel v sodelovanju s potapljači in podjetjem Hofer, organiziralo že drugič. Čistilne akcije, izvedene tekom let, pa že kažejo rezultate, saj potapljači vsako leto na dnu rek najdejo manj odpadnega materiala. Cilj akcije Skupaj za čiste vode Slovenije, je dvig zavedanja prebivalstva o pomenu ohranjanja čistega okolja in zmanjševanja odpadkov, ki nikakor ne sodijo na dno morja, jezer in rek po vsej Sloveniji.

„Imam več kot 20 let potapljaških izkušenj in lahko rečem, da sem srečen, ker živim v Sloveniji, ki je bogata z rekami in jezeri. Današnji rezultat me ni presenetil, saj vem koliko delamo na področju čiščenja in ohranjanja naših voda. Prav zaradi te izkušnje moram potrditi, da je tudi ta akcija dokaz kako zelo je pomembna odgovornost ljudi v podjetjih kot sta Henkel in Hofer, ki se zavedajo pomena ohranjanja okolja. Kakorkoli se potapljači trudimo, brez podpore dobrih partnerjev ne moremo dosegati takšnih rezultatov. Zato bi se zahvalil podjetjema Henkel in Hofer za odlično idejo in podporo ekološki akciji Skupaj za čiste vode Slovenije. Hkrati pa se zahvaljujem za zaupanje, da so tako pomemben projekt  zaupali prav Potapljaškemu društvu Maribor, ki je nastopilo v vlogi organizatorja akcije. Hkrati se zahvaljujem za sodelovanje tudi ostalim potapljaškim društvom po Sloveniji, ki so se odzvala na povabilo k sodelovanju“ je dejal  Vojo Eraković, vodja projekta.

„Družbeno odgovorno poslovanje in skrb za okolje je ena izmed temeljnih vrednot podjetja Henkel. Ravno zato z velikim zadovoljstvom podpiramo ekološke akcije in se veselimo uspeha projekta Skupaj za čiste vode Slovenije. Ponosni smo na zelo uspšno sodelovanje s potapljaškimi društvi širom Slovenije in na partnerstvo s podjetjem Hofer. Veseli nas, da je dolgoletno sodelovanje pokazalo rezultate, saj na nekaterih lokacijah opažamo vse manj odpadnega materiala. S tovrstnimi akcijami želimo nadaljevati tudi v prihodnje, saj s skupim delom dosegamo dobre rezultate in skrbimo za ohranjanje dragocenih naravnih virov,“ je dejal Mario Altan, vodja poslovnega sektorja Laundry & Home Care Adria.

„Prizadevanja podjetja Hofer so usmerjena k trajnostnemu in odgovornemu ravnanju do okolja. Zavedamo se pomena, ki ga ima osveščanje, zato smo veseli priložnosti, kjer k sodelovanju lahko povabimo tudi naše kupce, ki se družbeno odgovornim projektom odzovejo v precejšnem številu, o čemur pričata tako prva kot tudi letošnja, že druga akcija čiščenja slovenskih voda,“ dodaja Lejla Helbl, vodja komunikacij in odgovornega vodenja podjetja pri Hoferju.