FOTO: Smrekovi vršički za boljše zdravje

FOTO: Smrekovi vršički za boljše zdravje

-
3 473

Med prazniki lahko poskrbimo tudi za svoje zdravje. Sprehod v naravi pa lahko obogatite tudi z nabiranjem smrekovih vršičkov, seveda če ste pri tem zmerni in to počnete na svoji smreki. Da v domači lekarni ne smejo manjkati smrekovi vršički, so vedeli že zdravilci v starih časih. Sirup iz smrekovih vršičkov še danes velja za enega najboljših pri zdravljenju prehlada in kašlja.

Nabiranja mladih smrekovih poganjkov se lotite spomladi. Poganjke posmukate s konca smrekovih vej. Te imajo vonj po smoli in balzamu ter so grenkega okusa. Poleti pa lahko nabirate predvsem smolo.

Sirup proti kašlju in kopel za dobro počutje

Iz smrekovih vršičkov lahko pripravite sirup, ki je izvrstno sredstvo za lajšanje kašlja in zdravljenje prehlada. Vsebuje veliko vitamina C, zato krepi splošno odpornost, poživlja in preganja utrujenost. Zaradi svojih zdravilnih učinkovin pa je dober tudi pri krvavitvah dlesni in za čiščenje krvi.

Kako pripravite sirup iz smrekovih vršičkov?

Potrebujete približno 20 dag smrekovih vršičkov, kilogram rjavega sladkorja in en liter vode. Vršičke daste v posodo ter čez njih prelijete vodo. Postavite jih na štedilnik. Ko zavrejo pustite, da se vršički kuhajo deset minut. Sok precedite in vmešajte še sladkor ter ponovno postavite na ogenj. Tokrat kuhate še 20 minut. Vroč sok takoj nalijte v primerne kozarce, zaprite ter spravite v hladen in temen prostor – najbolje v shrambo.

Še boljše pa je, če sirup iz smrekovih vršičkov pripravite po starem babičinem receptu.To storite tako, da vršičke izmenjaje s sladkorjem plast za plastjo nalagate v steklen kozarec.Napolnjene kozarce nato vsaj za 40 dni postavite na sonce. Več o tem receptu si lahko preberete jutri, v našem naslednjem članku o smrekovih vršičkih.