FOTO: Stavka v novomeškem zdravstvu

FOTO: Stavka v novomeškem zdravstvu

-
6 1623

Danes je bila druga od treh stavk v tem tednu, zaposlenih v javnem sektorju. Po ponedeljkovi policijski stavki so danes stavkali zaposleni v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva.

Stavkajoči so se od 8. do 10. ure zbrali na stavkovnem zbornem mestu. Deležni smo bili tako podpore vodstva kot tudi zdravnikov. Število udeležencev ocenjujemo na okoli 400, od 550 danes razporejenih v dopoldansko delo, kar potrjuje dejstvo, da je zaposlenim dovolj.

Proces dela na dan stavke smo organizirali tako, da se je zagotavljalo nemoteno izvajanje v zakonih in kolektivnih pogodbah določenega minimalnega obsega zdravstvenih storitev, zdravstvene nege in oskrbe kot ob nedeljah in praznikih. Vse naročene redne storitve v omenjenem času so se na vseh enotah prenaročile.

Menza je v bolnišnici tega dne odprta po 10. uri. Sindikati smo v ta namen solidarnostno naročili krofe v Pekarni Žito.

V kolikor vladna stran k reševanju problemov tokrat ne bo pristopila resno, bomo stavko zaostrovali dokler ne bomo dosegli zahtevanega.

Ob dejstvu, da imamo gospodarsko rast in da so določeni skupini v zdravstvu mimo nas krepko dvignili plače, realizaciji podpisanega sporazuma o sprejetju kadrovskih standardov in normativov leta 2013, pa se vlada še danes izmika, imamo izgovorov dovolj.

Sprejetje kadrovskih standardov in normativov pomeni dovolj kadra na posameznih deloviščih, posledično pa zagotavljanje varne in kakovostne obravnave pacientov. Delavci v zdravstveni negi smo izgoreli, saj ves čas delujemo na minimumu in komaj še zagotavljamo zdravstveno oskrbo.

Z dvigom plač zaposlenim, ki so uvrščeni do 26. plačnega razreda, je vlada naredila samo še več anomalij. Znotraj skupine zdravstvenih delavcev je prišlo do še več nesorazmerij, zato zahtevamo, da se anomalije nemudoma odpravijo. Za naše delo, ki je opravljeno strokovno in odgovorno, zahtevamo pošteno plačilo, je sporočila Marjanca Čegovnik, predsednica SDZNS SE SB NM.