FOTO: Tisoč let Mirne

FOTO: Tisoč let Mirne

-
0 61

15. aprila 1016 je cesar Henrik II. s posebno listino podelil grofu Viljemu posestva, ki jih ima med rekami Savo, Savinjo, Sotlo in Mirno v pokrajini Savinjski. Na predvečer visokega jubileja so na Mirni pripravili slavnostno prireditev, na kateri je bil slavnostni govornik predsednik republike Borut Pahor, osrednji pa dr.
Ferdinand Šerbelj.

Najprej je zbrane pozdravil mirnski župan Dušan Skerbiš, ki je poudaril dosežke mlade občine
in predvsem izpostavil ključno in povezovalno vlogo mirnske občine v projektu Mreža postajališč za avtodome po Sloveniji. Dr. Ferdinand Šerbelj je predstavil misli, ki je predstavil grb občine Mirna, ki je ki je poudaril, da je grb estetsko in preudarno oblikovan v okvirih heraldične znanosti, poudaril pa je, da
bodo k njegovemu ugledu v prihodnje največ prispevali Mirnčani s svojim delom, domoljubjem in zagovarjanjem vrednot sodobne družbe. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor pa se je v govoru dotaknil ustvarjanja boljših pogojev za prihodnje generacije, da bodo lahko živeli življenje v mirnem, zdravem in kakovostnem okolju, da bodo lahko izsanjali svoje sanje in si ustvarili družine.

Poudaril je, da so izkušnje preteklosti izjemno dragocene in da iz njih črpamo znanje za potrebe sedanjega in
prihodnjega časa. “Zgodovina nas je naučila, da je življenje polno dramatičnih sprememb. Kot predsednik republike vas pozivam, da se prav iz preteklosti naučimo pomembnega nauka: ko smo bili kot narod razdeljeni, ko je med nami prevladalo sovraštvo, je generacija tistega in prihodnjega časa plačala visoko ceno za to zmotno ravnanje. Ko pa bili zmožni premagati razlike, ki so med nami, in smo stopili skupaj, smo dosanjali svoje sanje. To naj nam daje vedeti, da je za prihodnost, za varno in kakovostno življenje naših otrok, pomembno spoznanje iz preteklosti – da moramo sodelovati in biti enotni. Potrudimo se za to,” je povedal predsednik republike Borut Pahor.

Da znajo Mirnčani stopiti skupaj, so pokazali v prizadevanjih za ustanovitev občine, prav tako pa je bila sinočnja prireditev plod sodelovanja, povezovanja in združevanja različnih akterjev. V športni dvorani mirnske osnovne šole so na slovesni prireditvi, za katero je scenarij napisala in jo tudi povezovala Petra Krnc, nastopili mladi glasbeniki in učitelji Glasbene šole Trebnje, Mladinski pevski zbor Osnovne šole Mirna je na pevskem potepu s kitaro spremljala Elvira Žagar, zapel je tudi operni pevec Diego Barrios Ross, Oktet Lipa Trebnje, obiskovalce je v dvorano in iz nje spremljal Občinski pihalni orkester Trebnje, Ženski pevski zbor Zimzelen pa je ob klavirski spremljavi profesorja Zoltana Petra zapel slovensko in mirnsko himno, ki je bila
sinoči prvič zapeta kot uradna himna te mlade občine, nastala pa je v času pred referendumom leta 2009, ko so jo pevke prav na dan razglasitve rezultatov prvič zapele.

Niz prireditev v osrednjem tednu praznovanja 1000-letnice omembe reke Mirne se je sicer začel v ponedeljek s predstavitvijo šeste knjige o gradu Mirna z naslovom Grad Mirna med včeraj, danes in jutri, nadaljuje pa se danes pozno popoldne z druženjem na startu Trimmigo in spustom lučk, jutri s spomladansko čistilno akcijo, zaključi pa se z nogometnim turnirjem v nedeljo.

(FOTO: Blaž Strmole)