FOTO: Traktor usodno ‘zmlel’ kabino in opozorilo

FOTO: Traktor usodno ‘zmlel’ kabino in opozorilo

-
0 11200

V torek se je na avtocesti pri Jastrebarskem, na Hrvaškem, zgodila tragična nesreča, v kateri je umrl 57-letni slovenski voznik avtovleke, po naših neuradnih informacijah doma iz okolice Cerknice, ki je na svojem tovornjaku vozil nekajkrat težji traktor, ki je bil usoden za Slovenca.  V nesreči je bil huje poškodovan tudi 45-letni slovenski sopotnik. Kot še poročajo hrvaški mediji je bil vzrok za tragedijo počena guma na tovornjaku avtovleke. Traktor naj bi bil težak devet ton in naj bi imel še za tono dodatne opreme in je dobesedno zmlel oz. v nesreči odnesel kabino avtovleke. Traktor pa naj bi bil na vlečni tovornjak pritrjen le z dvema gurtnama, še poročajo hrvaški mediji. Čeprav je nesreča terjala življenje, pa bi se lahko končala še huje. ‘K sreči’ se je traktor zaustavil na odbojni ograji.

Zakaj se je takšna t.i. delovna nesreča sploh zgodila, pa je vprašanje, ki lahko skrbi tudi Slovence, saj se po naših cestah prav tako opravljajo storitve, ko določeni prevozniki, z neprimernimi vozili, vozijo pretežak in za vozilo neprimeren tovor.  Na slednje nas je opozoril bralec, ki ima bogate izkušnje s prevozom različnega tovora in pojasnil naslednje:

Nesreča na Hrvaškem je še en dokaz kaj se lahko zgodi, če prevažamo nepravilno pritrjen tovor….”Gurtne” oz. pritrjevalni trakovi za takšno težo niso primerni in gozdarski traktorji spadajo na t.i. nizkopodne prikolice in polprikolice !!!! To pa seveda ima svojo ceno… in nikakor  ne na avtovleke….in potem ko naročniki prevozov iščejo najcenejši prevoz pridejo do “vlekarjev,” ki ob mizernih cenah za kilometer prevzamejo prav vsak prevoz, samo da vozijo. In potem se žal zgodi to kar se je pri Jastrebarskem,  ljudje zaradi takih napak umirajo. Če bi bil ta traktor na vozilu, prirejenem za prevoz težke mehanizacije, zavarovan oz. vpet z verigami-te morajo imeti seveda dovolj “nosilnosti,” se ta dogodek ne bi končal tragično. Naš sogovornik ob tem še dodaja, da takšne prevoze, ki so pomanjkljivi oz. preslabo zavarovani, srečujemo vsakodnevno tudi na cestah Dolenjske…Kaj res mora priti do najhujšega da se kdo zgane?, še dodaja in se sprašuje naš sogovornik.

(foto: JVP Karlovac)