FOTO: Tudi Dolenjci utrpeli škodo v Parizu

FOTO: Tudi Dolenjci utrpeli škodo v Parizu

-
0 1525

Francija velja za zibelko demokracije in s tem tudi delavci brez težav izrazijo svoje nezadovoljstvo, velikokrat preizrazito, tudi z nasiljem. S tem politično in gospodarsko elito spomnijo, da ni vse prišlo kar od nekje, in da so delavci, kmeti…itd., tisti, ki poleg njih, prav tako delajo in z uspešnim delom zagotavljajo blaginjo tudi prej omenjenemu sloju. In slovenskih protestov s francoskimi ne moremo primerjati. V Sloveniji vidimo nekaj sto protestnikov, ki protestirajo za višje plače, pa čeprav bi jih moralo biti na shodih nekaj tisoč oz. deset tisoč. Ampak pri nas tega ne vidimo. V Franciji je to drugače. Tudi pri nas Imamo sindikate, pa ti res delajo za delavce? Morda se motim, ko razmišljam na ta način. Če bi res tako zavzeto delali za delavce bi se izpostavili še izraziteje, ne pa da je za zvišanje minimalca na protestu nekaj sto, ali pa dvesto protestnikov?!

In v treh tednih francoskih demonstracij je kar nekaj Slovencev (Dolenjcev), ki so tam službeno in so priča dogodkom. Nekateri so utrpeli tudi škodo. Tako je Jože na svojem novem kombiju utrpel škodo, Boštjan, ki vozi kamion za slovenskega prevoznika, se je prav tako soočil z nelagodnostjo. In številni drugi naši ljudje, ki so na poti oz. delajo v Franciji.

In če je francoska vlada popustila pri t.i. nameri zvišanja cen goriva v prihodnje, se delavci ne dajo, zahtevajo več. Gorivo ni edina zahteva, tako da je za soboto pričakovati še več in izrazitejše proteste delavcev.