FOTO: Tudi pri teh stopinjah in vlagi delate!

FOTO: Tudi pri teh stopinjah in vlagi delate!

-
16 2206

Pred dnevi smo vas povabil k sodelovanju, da nam v teh vročih dneh sporočite, v kakšnih razmerah delate oz. če so vaši delodajalci poskrbeli za znosnejše razmere. In ugotavljamo, da temu ni povsem tako in da nekateri delate v težkih oz. kar neznosnih razmerah.

Pa vendar so nekateri vodilni v podjetjih poskrbeli za dodatne pavze zaposlenih. Tako je tudi v metliški Kolpi, kjer je predsednik uprave, Mirjan Kulovec, objavil sklep, kjer delavcem na vsaki dve uri dela pripada nujen 10 minutni odmor.

 • Žalostno.
  😢

 • Temperatura na delovnem mestu
  Kakšne so zakonske omejitve glede temperature na delovnem mestu?

  Temperatura na delovnem mestu

  Predvsem v vročih poletnih mesecih se pogosto pojavlja vprašanje, ali obstajajo omejitve, glede temperature na delovnem mestu.

  Maksimalno in minimalno temperaturo ureja Zakon o varnosti in zdravju pri delu, točne vrednosti temperature pa Pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih.

  V naslednjem članku bomo preverili, kakšne so maksimalne in minimalne temperature na delovnem mestu, kakšne so izjeme, ter kaj mora storiti delodajalec, če temperature presegajo predpisane vrednosti.

  Temperatura v delovnem prostoru

  Temperatura zraka v delovnih prostorih med delovnim časom mora ustrezati fiziološkim potrebam delavcev, glede na naravo dela in fizične obremenitve delavcev pri delu. Izjema so hladilnice, kjer se upošteva kriterije za delo v mrazu.

  Za izpolnjevanje teh zahtev mora delodajalec upoštevati določila slovenskih standardov za toplotno udobje.

  Prav tako mora delodajalec zagotoviti:

  da so stenska in strešna okna ter steklene pregrade izvedene in opremljene tako, da na delovna mesta prepuščajo le tolikšno količino sončnih žarkov, ki ne poslabša toplotnega okolja v delovnih prostorih,
  da delavci na delovnem mestu niso izpostavljeni neposrednim toplotnim vplivom ogrevalnih naprav,
  da okolico delovnih mest, ki so pod močnim toplotnim učinkom naprav ali tehnoloških postopkov, zavaruje pred tem učinkom.

  Kakšna je MAKSIMALNA temperatura v delovnem prostoru?

  Temperatura zraka v delovnem prostoru ne sme presegati +28 °C.

  Izjema so t.i. vroči delovni prostori, kjer temperatura zraka lahko preseže +28 °C, vendar mora delodajalec v tem primeru poskrbeti, da temperatura zraka v pomožnih prostorih, hodnikih in stopniščih, ki so v povezavi z vročimi delovnimi prostori, ni višja od +20 °C.

  Tudi v primeru, da gre le za začasno preseganje teh vrednosti (denimo v vročih poletnih mesecih), mora delodajalec zagotavljati delavcem ustrezno toplotno udobje, ter v zvezi s tem sprejemati določene ukrepe, kot so:

  prerazporeditev delovnega časa,
  krajši delovni čas,
  pogostejši in daljši odmori med delovnim časom,
  ponudba ustreznih osvežilnih brezalkoholnih napitkov,
  zmanjšanje intenzivnosti dela,
  prekinitev delovnega procesa,…
  Če se delovni prostor prezračuje s prezračevalno ali klimatsko napravo, mora zagotoviti, da naprava v prostor dovaja zrak s takšnim odstotkom relativne vlažnosti, ki zagotavlja delavcem udobje pri delu.

  Relativna vlažnost dovedenega zraka ne sme presegati:

  80% pri temperaturi zraka, ki je enaka ali nižja od 20 °C,
  73% pri temperaturi zraka, ki je enaka ali nižja od 22 °C,
  65% pri temperaturi zraka, ki je enaka ali nižja od 24 °C,
  60% pri temperaturi zraka, ki je enaka ali nižja od 26 °C,
  55% pri temperaturi zraka, ki je enaka ali nižja od 28 °C.
  Relativna vlažnost dovedenega zraka ne sme biti nižja od 30%.

  Temperatura tal delovnih prostorov ne sme biti višja od 29 °C. Temperatura tal delovnih prostorov, v katerih se delavci zadržujejo več kot 2 uri dnevno, ne sme biti višja od 27 °C.

  Za gradbišča Kolektivna pogodba gradbenih dejavnosti določa normalno delo do +45 °C. Ha haha…. ko j…e gradbinca,naj crkne,bo vsaj penzija ostala državi in tistim ki se hladijo v klimatiziranih pisarnah… ggrrrr. ;(

 • Prosim, da opravite enako anketo v zimskih dneh. Nekateri delajo v takih razmerah celo leto nekateri pa samo v poletnih mesecih.

  • To bi mogl se u tiskarni mal pomert ☺

 • Pri teh temparaturah nepomaga tudi omdor

 • Zakon velja po potrebi.

 • Jernej Erpe tule si mau poglej 😉

  • Sm Tut doživu 😉

  • No vidš, bo prec mal lažji na dopustu.. Lahko mi rečeš osebni motivator 😉😛

 • Tudi vlaga je previsoka. Po avstrijski zakonodaji je dovoljena od 40-70%. Ne vem, kako je v Sloveniji

 • Hehe kaj je v sloveniji..ovcke delajo ne pa riti so ko ne upajo skupi stopit pa ustavit..pa naj pridejo gospodje iz pisarn delat..se premal majo vroce

 • Ja pri višjih…57!

 • sj zato pa je tko k je.. noben neb nc delou.. mel bi dnarja k solate.. k treba pa stisnt pa nardit.. pa jst ne bom.. cel dan smo bli na soncu na objektu.. sli smo v senco.. mel pauzo 15min-pou ure.. pa nazaj.. pa ni noben od fantov reku nc.. ce je treba je pac treba.. vsi iscejo samo svoje pravice.. dolznosti pa noben ne vid.. in spet zato pa je tko k je.. smrkavci 25 let stari k bi mogl najbol delat doma lezijo.. ker on pac tega ne bo delou.. sistem faljen cist.. vi novinarji pa se podpihujete.. lahko teb clank pisat pod klimo.. pejt vn pa sprobej kaj je delat..

  • bravo damjan…samo podpihovanje novinarjev

 • Se pri večji če si v kuhunji zaposlen 😏😏

 • lolo milko

  Bravo na 2uri 10min odmor ja zlati ste banda pokvarjena…..