FOTO: Udrihanje fronte, na Kredarici sneži

FOTO: Udrihanje fronte, na Kredarici sneži

-
0 157

Slovenijo je prešla izrazita hladna fronta, ko je hladna zračna masa treščila ob pregreto. Že pred fronto so nastajala neurja s točo, vetrom, ki je razkrivala strehe in podiral drevesa in močnimi nalivi, ki so zalivali kletne prostore in sprožili zemeljske plazove.  Najhuje je bilo na Koroškem, Štajerskem in v Pomurju. Na Kredarici tudi danes sneži. (foto: Arso)

K sreči je nevaren razvoj vremena tokrat zaobšel JV del Slovenije, čeprav je nekajkrat zagrmelo, se tudi vlilo, a težav ni bilo. Razmere so se umirile v zgodnjih jutranjih urah. Vendar tudi danes brez ploh in neviht ne bo šlo. Do konca tedna bodo temperature v večjem delu Slovenije pod 25 stopinj, prihodnji teden pa se poletje vrne.

Agencija za okolje RS (Arso) opozarja, da sta ob povečanem dotoku iz Avstrije narasli reki Drava in Mura. Mura bo danes še naraščala in se lahko razlije znotraj protipoplavnih nasipov. Drava ima na mejnem odseku ustaljen pretok okoli 900 m3/s, v spodnjem toku so možna manjša razlivanja ob strugi.

Zlasti reke v severovzhodni Sloveniji še naraščajo. Ob lokalnih močnejših padavinah obstaja dopoldne še možnost ponovnega porasta manjših vodotokov po Sloveniji.