FOTO: V SB Nm prva implantacija umetnega sklepa v nožnem palcu

FOTO: V SB Nm prva implantacija umetnega sklepa v nožnem palcu

-
0 1845
dav

Splošna bolnišnica Novo mesto je 4.2.2019 oznanila prvo implantacijo umetnega sklepa palca (HemiCAP® Metatarsal Head Resurfacing). To je bila prva tovrstna operacija, ki jo je izvedel dr. Klemen Bedenčič, dr.med., specialist ortopedske kirurgije, za zdravljenje obrabe osnovnega sklepa palca (Hallux Rigidus). Bolnica je bila 51-letna gospa, ki dela v bolnišnici in v prostem času rada pleše, zato ji je bilo potrebno ponuditi rešitev za njeno stanje, ki bi ji omogočila, da lahko ostane aktivna brez omejitev in brez bolečin.

Hallux Rigidus je boleče stanje, ki prizadene palec v metatarzo-falangealnem (osnovnem) sklepu. Posledično se razvijejo osteofiti ali kostni izrastki na hrbtni površini prizadetih kosti, ki omejujejo gibanje in povzročajo bolečino. Napredovala bolezen vključuje tudi degeneracijo hrustanca (obrabo) na sklepnih površinah, ki še dodatno prispeva k bolečini.

Implantat (HemiCAP® Metatarsal Head Resurfacing) ima dolgoročne rezultate z 10 letnim spremljanjem, ki so objavljeni v priznani reviji Journal of Foot and Ankle Surgery. Študija navaja dobre rezultate: lajšanje bolečin, izboljšanje funkcionalnosti, visoko zadovoljstvo pacientov, nizko stopnjo ponovitve in nobenih resnih zapletov.

Zgodovinsko gledano in še dandanes je artrodeza (zatrditev) osnovnega sklepa palca zlati standard oskrbe za obravnavo bolnikov s tovrstnimi težavami. Zaradi omejitve gibanja, pa se pri bolnikih pojavijo določene težave pri dvigovanju na prste, klečanju ali hitri hoji, tek pa je skoraj nemogoč. Študije poročajo tudi zaplete o 10% nezaraščanju artrodez, posledično pa to pomeni še eno operacijo.

Sistem implantatov HemiCAP® je zasnovan tako, da poveča stabilnost vsadkov s pomočjo močne pritrdilne komponente z navojem. Do danes je bilo uporabljenih več kot 33.000 vsadkov.

“Pacienti si dandanes želijo ohraniti gibljivost prizadetega palca, da lahko ostanejo aktivni, igrajo golf, izvajajo jogo ali pa kaj drugega, s to operacijo pa jim to lahko omogočimo…,” je še povedal Klemen Bedenčič.

Pacientka je zadovoljna z izvedenim posegom.

Doc.dr. Milena Kramar Zupan, direktorica SB NM: »Taki posegi in taki uspehi so dejansko kažipot, ki kažejo da se kljub številnim težavam v zdravstvu, da vendarle dosegati velike rezultate. Ponosni smo na vrhunski dosežek naših zaposlenih, ki se odraža tudi v zadovoljstvu pacientov.«

(mag. Ljubinka Počrvina)