FOTO: Ljubimec Valentin – ‘biga’ bi ga

FOTO: Ljubimec Valentin – ‘biga’ bi ga

-
0 229

Vsaj enkrat prehitevamo velike trgovske verige, saj Vam že v veselem decembru ponujamo ponudbo za valentinovo. Gre za prav posebno ponudbo oz. za pravega Valentina. 14. februarja bo lepotec, oven pasme belokranjska pramenka, praznoval prvo leto. Če želite Vašim ‘kuštravkam’ popestriti mrzle zimske dni, v objemu Valentina, pokličite Marjana in se dogovorite. Telefon: 041 852 430. Mimogrede, Marjan ni zvodnik, pač pa za Valentina išče stalno družbo. 🙂

Belokranjska pramenka je ena od slovenskih avtohtonih pasem ovc, ki je namenjena prireji jagnjet. Ime je dobila po največji slovenski regiji na jugovzhodu Slovenije. Nekoč so jo redili na obeh bregovih reke Kolpe, predvsem v hribovitih in kraških predelih Bele krajine, kjer so še danes razmere za kmetovanje zelo slabe. Pasma je danes najbolj razširjena na območju Adlešičev, Črnomlja in Vinice. Belokranjska pramenka je skromna in odporna ovca, dobro prilagojena na kamnite kraške pašnike. Ovce te pasme tehtajo okrog 50 kg, ovni malo več, vendar le izjemoma več kot 65 do 70 kg.

Živali se danes med rejami zelo razlikujejo. V nižinskih krajih so ovce večje, na kraškem terenu telesna masa ovc ne dosega niti 45 kg. Rezultati meritev izmerjene telesne mase živali v letu 2008 kažejo, da je povprečna telesna masa ovc 30,5kg in ovnov vse do 74,5kg. Razlogiso izboljšani pogoji reje v zadnjih letih pri nekaterih rejcih, boljša prehrana in zdravstvena oskrba živali. Živali imajo dolgo resasto volno, ki jih dobro zaščiti pred mrazom in dežjem. Večina rejcev striže ovce enkrat letno, pozno spomladi. Volna te pasme ni najprimernejša za predelavo, saj so volneni izdelki zelo grobi. Prevladujejo živali bele barve z značilnimi črnimi lisami ali pikami po glavi, še bolj pa po nogah. Črne lise so redkejše v predelih, ki so poraščeni z volno. Živali imajo zelo dolg rep, ki sega skoraj do tal in je ravno tako porasel z resasto volno. Ovne krasijo izjemno bogati rogovi, ki so pri starejših ovnih nekajkrat zaviti. Rogate so tudi nekatere ženske živali, vendar so njihovi rogovi kratki.