FOTO: Vorkapić in Sinjurjeva z bronom

FOTO: Vorkapić in Sinjurjeva z bronom

-
2 51

V priljubljenem tajskem letovišču Pattaya se je z včerajšnjimi finalnimi boji in slovesno podelitvijo zaključilo svetovno univerzitetno prvenstvo v tajskem boksu. Oba slovenska predstavnika sta posegla po odličjih.

Najboljši tajski boksarji med študenti iz 39 držav z izjemnimi predstavami v moški in ženski konkurenci so teden dni navduševali tajsko občinstvo ter gledalce po svetu, ki so lahko v živo spremljali dogajanje v tajskem ringu. Tako je velik slovenskih ljubiteljev tajskega boksa navijalo za naša predstavnika, ki sta se tokrat zelo dobro odrezala.

Sašo Vorkapić, ki se je v ring vrnil po večmesečni poškodbi, je uvodni dan prvenstva opravil z odliko. Pomeril se je s favoriziranim Kazahstancem Azamatom Sizdikabajevim. Oba sta dvoboj odprla izjemno eksplozivno, vendar je bil Vorkapić v prvi rundi bolj natančen. V drugi rundi pa je začel prihajati do izraza njegova prednost v hitrosti in občutku za distanco. Slovenec je z nizkimi nožnimi udarci uspel razbiti ritem Kazahstanca. Pred zadnjo rundo je bilo Sizdikabajevu jasno, da mora iti na vse ali nič. Toda njegov uvodni pritisk ni obrodil sadov in Vorkapić je v drugi polovici runde povsem razorožil Kazahstanca, ki se je komaj obdržal na nogah. Sašo Vorkapić je pridobil naklonjenost sodnikov v vseh treh rundah in slavil z rezultatom 30:27.

V polfinalu mu je nasproti stal izkušeni Kirgizijcem Bekzan Matisaev. Kljub visoki motiviranosti pred dvobojem pa je v tem obračunu odločila neizkušenost slovenskega borca. Kirigizijec je bil skozi prvo rundo bolj natančen, čeprav je tudi Sašo izvedel nekaj uspešnih napadov. V prvi minuti druge runde pa je ob napadu Matisaeva Vorkapić zaspal v obrambi in prejel silovit udarec s komolcem iz obrata po katerem ni bilo vrnitve. Sodnik je dvoboj prekinil in kirgiški borec se je veselil uvrstitve v finale. »Želja je bila prevelika, ni bilo prave zbranosti in v takem športu ni prostora za napake,« je po dvoboju povedal 23-letni Vorkapić, ki pa je, kljub temu da je bil najmanj izkušen borec na turnirju, vseeno osvojil svoj najboljši rezultat v karieri doslej.

Polfinalni nastop Tine Sinjur proti Rusiniji Ekaterini Bezhan je postregel z neprekinjeno akcijo. Tina je vseskozi pritiskala in narekovala ritem dvoboja, toda Bezhanova je bila bolj natančna pri udarcih z rokami, s katerimi je izkoriščala luknje, ki so ob neprekinjenih napadih nastale v obrambi Slovenke. Končni rezultat 30:27 govori o soglasni zmagi Rusinje, vendar je bila Tina v vseh treh rundah, še posebej v zadnji, zelo enakovreden nasprotnik. »Dala sem vse od sebe, a Rusinja je žal bila boljša,«je po dvoboju povedala Sinjurjeva. »Si pa predstavljam, da ima za seboj več tekmovanj kot jaz, zato so v tem obračunu prevladale izkušnje.« Tinin klubski trener in reprezentančni selektor Andrej Žveglič je bil zadovoljen z njenim nastopom. »To je bron z okusom zlata,« je dejal ob podelitvi medalj.

Tudi predsednik slovenske zveze tajskega boksa Iztok Vorkapić je bil z nastopi slovenskih borcev zadovoljen. »Tudi na univerzijadi je bila konkurenca huda in dve bronasti medalji pomenita izjemen uspeh za našo mlado ekipo. Oba borca sta bila boje z mnogo izkušenejšimi nasprotniki,« je dejal Vorkapić.

Slovenska ekspedicija na tajskem pa je prav danes dobila novo okrepitev, saj je v deželo tajskega boksa prispel tudi najmlajši reprezentant Ognjen Lazarević, ki bo ta teden začel svoje nastope na svetovnem prvenstvu za otroke.

Sponzorji

Športnika in strokovni štab se iskreno zahvaljujejo tistim, ki so pomagali pri odhodu reprezentance na tajsko. To so: ZAMA d.o.o, KOBE inženiring d.o.o., KRKA d.d., Novo mesto, FerroČrtalič d.o.o., Jože Oberstar -odvetnik, M TOM, Revis d.o.o., in Društvo Novomeških študentov. Posebna zahvala za možnost prilagajanja študijskih obveznosti, razumevanje in finančno podporo pa gre Univerzi v Ljubljani – Fakulteti za šport in Zdravstveni fakulteti.

(foto: SZTB)