FOTO: Zlato in brona krških judoistov

FOTO: Zlato in brona krških judoistov

-
0 21

Leto 2017 si bomo v Krškem zapomnili po prvi medalji v kadetski starostni kategoriji in prvem naslovu državne prvakinje. Amar Džaferović je po treh zaporednih uvrstitvah tik za stopničkami dosegel dolgo željeni uspeh in stopil na stopničke z najboljšimi slovenskimi kadeti. V kategoriji starejših deklic je Jasmina Hotič na poti do naslova državne prvakinje premagala tri tekmice. Žiga Prah pa je v kategoriji starejših dečkov s tremi zmagami in enim porazom stopil na stopničke kot tretjeuvrščeni. Tekmovanje je potekalo v Mariboru. Udeležilo se ga je okoli 400 slovenskih judoistk in judoistov. Poleg naših treh “zmagovalcev” so se tekmovanja manj uspešno udeležili Anže Kitek, Ambrož Plevanč in Mojca Moškon.

Amar si je odškrnil vrata v reprezentanco
Večkrat sem že poudarjal predanost treningu in zrelost 15-letnega Amarja. Uspešno je šel skozi programe male šole in šole juda ter se kot prvi predstavnik Judo kluba Krško odločil za pot tekmovalca. Avgusta 2016 sva zastavila cilje za štiriletni cikel prehoda med profesionalne judoiste. V tem obdobju se bo pokazalo, ali je želja po doseganju tekmovalnih rezultatov dovolj močna, da se poženemo proti svetovnemu vrhu. Ker se je Amar v zadnjih šestih mesecih povsem približal konkurenci, je zagotovo na dobri poti, da nekoč postane tudi državni prvak. Na tokratnem državnem prvenstvu je prikazal presenetljivo dobre borbe. Čeprav so njegovi treningi v zadnjem času osredotočeni na čim boljšo telesno pripravljenost, zaradi česar se manj posvečamo tehnično-taktičnemu delu borbe, je dosegel odličen rezultat.

Danes Amar opravi deset treningov na teden. V 15 urah v vsakem tednu vključimo trening tehnične, taktične in telesne pripravljenosti. Za mladega tekmovalca je najpomembneje, da okrepi mišice, vezi in kosti ter razvije primerno koordinacijo. Velika težava sodobnega športa so prezgodnje poškodbe, ki so pogosto rezultat preobremenjenosti in škodljivih gibalnih vzorcev. V našem klubu do zdaj nismo imeli težav, ki bi bile posledica preobremenjenosti.

Prva krška državna prvakinja
Jasmina Hotič iz leta v leto napreduje tudi v tekmovalnem pogledu. Njeni začetki so zelo podobni Amarjevim. Kljub številnim porazom v prvih tekmovanjih je s predanim delom in predvsem veliko željo in voljo dosegla vrh med slovenskimi dekleti v svoji starostni kategoriji. Njen rezultat je poseben tudi za naš klub, saj je prva državna prvakinja, ki smo jo vzgojili. Najprej je začela trenirati v judo krožku na brestaniški osnovni šoli. Ob prehodu v šolo juda je z vrstniki iz drugih osnovnih šol še bolj vzljubila judo. Danes trenira trikrat na teden, kmalu bo pa še več, če si želi ohraniti stik s slovenskim vrhom.

Na svojem prvem državnem prvenstvu se je odlično odrezal tudi tekmovalec najlažje kategorije starejših dečkov Žiga Prah. Po začetnem porazu proti državnemu prvaku je z vsako borbo prikazal boljše nastope. Borbo za kolajno je dobil z ipponom po slabih desetih sekundah.

Poraženci so se vrnili domov z novimi spoznanji
Da pa rek “iz porazov se največ naučimo” velja, je pokazal že prvi trening po državnem prvenstvu. Ambrož je zamišljeno pristopil in me vprašal, kako naj se nauči biti bolj sproščen v borbi. Prav sproščenost je eden od pomembnejših pogojev, da tehniko meta izvedemo hitro in učinkovito. S spretnim gibanjem lahko spravimo nasprotnika iz ravnotežja in usmerimo vso silo v točko, v kateri je najšibkejši.

Vsi tekmovalci so letos prestopili v višjo starostno kategorijo. S tremi kolajnami in naslovom državne prvakinje smo presegli vsa pričakovanja in se veselimo prihodnjih izzivov z nadobudnimi tekmovalci. Ti se bodo čez nekaj let pridružili Amarju v lovu na uvrstitev v državno reprezentanco, vendar le s trdim delom in nabiranjem izkušenj.

Rezultati
U18

Amar Džaferović – 3. mesto (2 zmagi, 1 poraz) +90 kg
Anže Kitek – brez uvrstitve (0, 1) -50 kg
U14

Jasmina Hotič – 1. mesto (3, 0) +63 kg
Žiga Prah – 3. mesto (3, 1) -34 kg
Ambrož Plevanč – brez uvrstitve (0, 2) -55 kg
Mojca Moškon – brez uvrstitve (0, 2) -52 kg