FOTO: Zmagovalci programa VARNO NA KOLESU

FOTO: Zmagovalci programa VARNO NA KOLESU

-
0 105

Osnovna šola, ki je v dolenjski regiji zbrala največ točk v sklopu razpisa Varno na kolesu in prejela donacijo v višini 300 €, je POŠ Dobrnič iz OŠ Trebnje. Drugouvrščena šola v regiji z donacijo 200 € je OŠ Krmelj, tretje mesto pa je zasedla OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki in si tako prislužila donacijo v višini 100 €. OŠ Trebnje in OŠ Krmelj se z »vstopnico« za zaključno prireditev, ki bo potekala 25. maja v Ljubljani, še naprej potegujeta za glavno donacijo v višini 1.000 € in druge privlačne nagrade. V minulem letu je vseslovenski zmagovalec postala ravno dolenjska OŠ Bršljin, ki se je prav tako udeležila današnje prireditve.

Z regionalnimi prireditvami, z današnjo v Novem mestu, se zaključuje letošnji razpis Varno na kolesu kot del vseslovenskega programa, ki nosi plemenit cilj. Ta namreč naše najmlajše, ki se šele pripravljajo na samostojno vožnjo s kolesom v prometu, opozarja na potrebno prometno znanje, jih spodbuja k varnemu samostojnemu vključevanju v promet in uporabi kolesa v vsakdanjem življenju. Na OŠ Grm v Novem mestu se je tako zbralo več kot 100 otrok, ki prihajajo iz skupno 13 različnih lokalnih OŠ.Uvodoma so z zanimanjem spremljali uradni program, preverili, kako potekajo treningi v novomeškem Kolesarskem klubu Adria Mobil, nazadnje pa so se podali še na kolesarski poligon, ki ga je pripravila Agencija za varnost v prometu in se pridružili predstavitvi Policije Novo mesto.

Otroke je uvodoma nagovoril predstavnik organizatorja programa Varno na kolesu, Bojan Žibert iz družbe Butan plin, ki je poudaril, da na mladih svet stoji: »Okolje veliko pričakuje od mladih generacij in program Varno na kolesu sporoča, česa se je vredno učiti, kam je vredno usmerjati našo pozornost. Za odgovor na vprašanje, kako se pravilno učiti, imamo danes z nami najboljše mentorje posameznih osnovnih šol iz regije, katerim gre še posebna zahvala za dobro delo. Ocena in nagrade so le del motivacije, največja nagrada naj ostane varna pot domov.«

O tem, zakaj je pomembna uporaba zaščitne čelade in kakšne novosti na tem področju prinaša nov Zakon o voznikih (ZVoz-1), je spregovoril tudi Jure Duh, predstavnik sveta za preventivo in vzgojo v občini Novo mesto (AVP) in svetovalec za promet na občini.

Prisotne so pozdravili tudi lanskoletni zmagovalci razpisa Varno na kolesu iz OŠ Bršljin. Z nagrado, ki so jo prejeli, so kupili kar tri nova šolska kolesa in didaktične elemente za izboljšanje ravnotežja, ki bodo namenjeni učencem od 1. do 9. razreda. Nazadnje so svojo izkušnjo opravljanja kolesarskega izpita ob pomoči programa Varno na kolesu opisali še najmlajši predstavniki OŠ GRM.

Sledila je podelitev priznanj in nagrad vsem sodelujočim, predaja zahval mentorjem, ki otroke uspešno vodijo skozi program Varno na kolesu in opravljanje kolesarskega izpita, ter slovesna razglasitev regionalnih finalistov, ki se bodo udeležili zaključne prireditve, ki bo potekala 25. maja v Ljubljani.

O programu Varno na kolesu

Program Varno na kolesu organizira družba Butan plin s podporo Javne agencije RS za varnost prometa, Kolesarske zveze Slovenije, podjetja Telekom Slovenija in družbe BTC.

Slovenski osnovnošolci s pomočjo programa Varno na kolesu spoznavajo pravila, ki se jih morajo držati, ko samostojno vstopajo v promet, pa tudi lepote kolesarstva kot rekreativnega športa. Vseslovenski program, ki poteka že 5. leto zapored, je od leta 2012 do danes združil že več kot 10.000 mladih kolesarjev in kolesark iz več kot 250 različnih osnovnih šol, svojo misijo pa uspešno uresničuje tudi v letošnjem šolskem letu.

»Otroci so izjemno dojemljivi, vendar smo odrasli tisti, ki jih moramo usmerjati in jim pojasniti, kakšna je njihova vloga v prometu. Pri tem igrajo ključno vlogo mentorji, ki ob pomoči razpisa Varno na kolesu uspešno nadgrajujejo predpisane zahteve za program usposabljanja otrok za pridobivanje kolesarskega izpita in jim tako omogočajo suveren vstop v promet,« pojasnjuje Tanja Medved, vodja programa Varno na kolesu, ki ob tem dodaja: »Program Varno na kolesu spodbuja šolarje k osvajanju potrebnih prometnih vsebin, uporabi ustrezne kolesarske opreme in hkrati k aktivnemu načinu preživljanja prostega časa.«

Med 7. in 25. aprilom 2017 na izbranih osnovnih šolah potekajo regionalne podelitve, kjer se srečajo sodelujoče osnovne šole v posamezni regiji. 10. maja bo na Ptuju sledila otvoritev razstave Varno na kolesu, kjer si bodo obiskovalci lahko ogledali plod celoletnega dela otrok v sklopu programa Varno na kolesu. V sodelovanju z mestom Ptuj in v sklopu projekta Celostna prometna strategija Mestne občine Ptuj, bodo otroški izdelki krasili izložbe v starem mestnem jedru. Sklepno dejanje s podelitvijo nagrad desetim najboljšim osnovnim šolam se bo odvilo z veliko zaključno prireditvijo, ki bo potekala 25. maja 2017 v ljubljanskem Koloseju.

(Vanja Žižmond)