Ga bo 10 cm?

Ga bo 10 cm?

-
4 1585

Padavine so zajele Slovenijo, žal pa ne obetajo. Zaradi padavine bodo reke in manjši vodotoki še naraščali. Zlasti v zahodni, južni in osrednji Sloveniji lahko dosežejo opozorilne pretoke in prestopijo bregove. S severnimi vetrovi bo nad osrednji del stare celine začela pritekati hladna zračna masa. Tako se bodo temperature med tednom spet nižale. Do torka lahko marsikje zapade tudi 10 cm snega. V hribih tudi do pol metra.

Ponoči se bodo padavine pri nas še okrepile. Zapihal bo S do SV veter in ob dotoku hadnejšega zraka se bo spuščala tudi meja sneženja. Na Primorskem bo zapihala močna burja in ob morju lahko tudi zagrmi. Jutranje temperature ne bodo tako nizke kot danes. Najtopleje bo ob morju 7 st, na Goriškem 5 st, drugod po državi bodo temperature med 0 na Štajerskem in 3 st. C na Dolenjskem, v Beli krajini, v Posavju in v Pomurju. V zatišnih legah severne Slovenije pa do 2 st. pod lediščem. Vsekakor na teh območjih previdno na cestah, saj lahko drsi.

Čez dan in popoldne bo v večjem delu države meja sneženja med 400 in 600 m nadmorske višine. Najnižje bo snežilo ponekod na Štajerskem, Koroškem, Kočevskem, v Beli krajini in Dolenjskem. Padavine bodo od severozahoda slabele. Burja na Primorskem se bo še okrepila, v sunkih bo dosegala hitrost od 100 do 120 km/h. Dnevne temperature bodo precej podobne jutranjim. Najhladneje bo v Alpskih dolinah, kjer bo okoli ničle, stopinjo več bo na Štajerskem. Okoli 3 stopinje bo v Pomurju in na JV Slovenije, v osrednjem delu Slovenije do 4. Topleje bo na Primorskem, do največ 10 stopinj.

V noči na torek se bo meja sneženja še spuščala. Do jutra bodo padavine večinoma ponehale, najkasneje pri nas, na JV Slovenije. Čez dan bo največ sonca na Primorskem,kjer bo še pihala zmerna burja. Drugod po državi bo oblakov več. V sredo bo deloma jasno, v jugovzhodni Sloveniji pa pretežno oblačno, zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla. Burja na Primorskem bo nekoliko izgubila na moči. Zapihali bodo severni vetrovi, ki bodo prinesli novo ohladitev. Jutranje temperature bodo pod ničlo, čez dan pa bo le za kakšno stopinjo topleje. V četrtek se bo še nekoliko ohladilo. Tudi čez dan bo razen na Primorskem ostalo pod lediščem. Prehodno lahko ponekod tudi rahlo sneži.