FOTO: Gasilci gasili v Žabjaku, etnični spet nad vozilo

FOTO: Gasilci gasili v Žabjaku, etnični spet nad vozilo

-
28 3495

Ne manjka gasilskih in drugih intervencij v eminentnih dolenjskih naseljih. Že pred leti so v Žabjaku nekateri pripadniki etnične skupnosti napadli gasilce, ki so pogasili požar, ki je izbruhnil v neposredni bližini transformatorske centrale. Nekaj podobnega pa se je zgodilo danes nekaj po 18. uri, ko so gasilci GRC Novo mesto pogasili požar v komunalnem zabojniku, ki je izbruhnil v že prej omenjenem naselju. In kaj se je zgodilo? Po odhodu gasilcev so neznanci v vozilo gasilcev zalučali predmet  in vozilo poškodovali

Kot je znano gasilci velikokrat posredujejo v naseljih etničnih skupnosti. Prav tako je znano, da so posredovanja draga. Ampak kdo jih plača?

In še višek ‘uspešnega dela’ številnih uradnikov iz Ljubljane, ki so se ‘trudili’ za integracijo etničnih v sobivanje z ostalimi državljani: največje nelegalno naselje v Sloveniji,  Žabjak pri Novem mestu, bodo končno uredili in legalizirali. Vlada bo za elektriko in kanalizacijo namenila dobre tri milijone, pol milijona bo primaknila še občina. Romi bodo tako na komunalno urejenih zemljiščih lahko postavili 140 stanovanjskih enot.

Odgovornim lahko samo čestitamo in jih sprašujemo, če imajo enak posluh za ljudi, ki so delali desetletja, plačevali davke in ostale obveznosti do države in so se znašli v hudi finančni, socialni stiski? In še, težko verjamemo, da so kdaj metali kamenje v oz. na gasilce.

Prav tako ni nobena skrivnost, da EU desetim evropskim državam, kjer živijo Romi, namenja izredne finančne injekcije, tudi Sloveniji.

Naj še dodamo, da poročamo strpno. Še več dnevno obravnavanih dogodkov beležijo novomeški policisti, ki pa teh problemov naj nebi izpostavljali oz. jih ne smejo. Morda se motimo. Prav tako nismo prepričani, da bi oz. bodo današnjo informacijo delili z javnostjo. Veliko je zamolčanega, ampak ne v interesu preiskave.

Razčlenitev dnevnih poročil policije bi zagotovo finančno oklestila marsikaterega prejemnika davkoplačevalske pomoči.

Današnje policijsko poročilo PU NM o dogodku:

Okoli 18. ure so novomeški poklicni gasilci (GRC Novo mesto) gasili požar v zabojniku v Brezju. Ob vračanju nazaj proti enoti jim je neznanec v intervencijsko gasilsko vozilo vrgel prgišče peska in kamenja ter 
poškodoval lak, barvo in pločevino na vozilu. Po vrnitvi v enoto so iz GRC o dogodku obvestili policiste, ki so opravili ogled kot nujno preiskovalno dejanje ter o tem obvestili dežurno preiskovalno sodnico in okrožno državno tožilko. Danes nadaljujejo z zbiranjem obvestil in aktivnostmi za izsleditev storilca ali storilcev zaradi suma storitve kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari po 1. odstavku 220. člena kazenskega zakonika (zagrožena je denarna kazen ali zapor do dveh let). Po prvih ocenah je na gasilskem vozilu nastalo za nekaj sto evrov škode.