Gozdovi polni, začelo se je nabiranje čemaža

Gozdovi polni, začelo se je nabiranje čemaža

-
0 206

Ker je čemaž tudi pri nas čedalje bolj priljubljeno zelišče, iz njega lahko naredimo odlične namaze ali popestrimo solato, ga številni ljudje sami nabirajo v naravi. In prav v teh dneh čemaža po gozdovih ne manjka.

Čemaž v Sloveniji raste aprila ter maja na gosto poraslih predelih in na vseh koncih države. Vonj po česnu v gozdu je torej najboljši znanilec, da je čas, da se v gozd odpravite po čemaž. Prepoznali ga boste prav hitro. Pri nabiranju čemaža pa je potrebno biti zelo previden, saj po zunanjosti nekoliko spominja na zelo strupene šmarnice in jesenski podlesek.

Čemaž je približno 30 centimetrov visoka rastlina z belimi cvetovi, ki uspeva v Zahodni in Srednji Evropi ter se jo uporablja kot zelišče. Ljudje se čemaževih zdravilnih lastnosti zavedajo že več stoletij, v svojo prehrano pa naj bi ga vključevali že stari Rimljani. Poznan je tudi pod imeni kot so: medvedji česen, gozdni česen, divji česen ipd., to pa zato, ker ima številne sestavine, ki jih najdemo tudi v česnu, in razstrupljajo telo, vendar je še bolj zdravilen.

 

Čemaž, bodisi svež ali kot prehransko dopolnilo v kapsulah, se uporablja tudi za blaženje težav z želodcem in prebavnih težav, saj pospeši metabolizem, odpravlja trebušne krče ipd.  Vsestransko zelišče pa nekateri uporabljajo tudi za zdravljenje kožnih alergij in izpuščajev, pri čemer je čemaž uspešen predvsem zahvaljujoč visoki vsebnosti žvepla. Zlata vreden je tudi čemažev sirup, saj blaži astmo ter bronhitis, niža telesno temperaturo in odpravlja gliste podančice.

Kako uporabljati čemaž?

Čemaža ne smejo uporabljati nosečnice in doječe matere, sicer pa obstaja kar nekaj možnosti uporabe, npr. sveže nabran in sesekljan čemaž lahko dodamo solati, iz njega naredimo polivko za testenine, ali sveže, naravne sokove, ki očistijo organizem itd.

Čemaž, ker ima rahel okus po česnu, lahko v kuhinji tudi nadomesti česen ter popestri marsikatero omako, juho, odličen pa je tudi z olivami. Čemaž se lahko tudi shranjuje in zamrzne za kasnejšo uporabo. Čeprav ima številne zdravilne lastnosti, pa ga je potrebno uživati v manjših količinah, saj sicer lahko razdraži želodec.