Kaj bo prinesla fronta? Na morje raje v soboto

Kaj bo prinesla fronta? Na morje raje v soboto

-
8 757

Sloveniji se približuje izrazita hladna fronta, ki bo prinesla veliko padavin, močan veter in ohladitev. Toče ne pričakujemo. Prve nevihte so malo pred 20. uro že dosegle Koroško in Štajersko. Vreme bo marsikje nevarno. Dopoldne bo tudi na naši obali zapihala tramontana, na severnem in srednjem Jadranu pa kot  močna burja. Opozorilo velja tudi za vse, ki počitnikujete v kampih. Burja bo morje spet ohladila, tudi ozračje ob morju bo v prihodnjih dneh le do 25 stopinj.

Ponoči se bo oblačnost povsod zgostila. Padavine z nevihtami in nalivi bodo najprej zajele severno Slovenijo in se proti jutru okrepile ter razširile nad Slovenijo. V večjem delu države bo jutro najtoplejši del dneva. Pričakujemo med 15 in 20 stopinj Celzija. Hladneje bo na SV, kjer bo že zapihal okrepljen veter severnih smeri in z njim bo nad naše kraje začel dotekati občutno hladnejši zrak.

Dopoldne bo oblačno z obilnimi padavinami. Zaradi nalivov lahko močneje narastejo in poplavijo manjši vodotoki in hudourniki, pričakujemo tudi močnejše sunke vetra. Po poldnevu se dogajanje hitro umirjalo in zjasnilo se bo, slabel pa bo tudi veter. Dan bomo končali s soncem.

Ob prehodu fronte se bo občutno ohladilo. Najnižje temperature bomo izmerili sredi dneva, ko bo marsikje le malo nad 10 st. C, po popoldanski razjasnitvi pa se bo spet nekoliko ogrelo.

Vreme za obisk gora jutri ne bo prijazno, saj bo fronta poleg močnih sunkov severnega vetra in obilnih padavin prinesla tudi sneg. Ta bo pobelil predvsem naše najvišje vršace, ob koncu padavin pa bo kakšna snežinka možna tudi pod 2000 m nadmorske višine. Na Kredarici bo temperatura popoldne okoli ledišča, na Rogli pa bo le 5 st. C.

Soboto bomo začeli z zelo hladnim in po nekaterih nižinah meglenim jutrom. Po višjeležečih mraziščih bo temperatura blizu ledišča. Preostanek dneva se bo kopal v soncu. Veter bo slabel. Vreme bo tako vabilo v hribe. V nedeljo bo oblakov spet več. Nastale bodo krajevne plohe. Podobno vreme bo tudi v začetku prihodnjega tedna. Pihal bo severovzhodni veter.