Voda zalivala, veter razkrival

Voda zalivala, veter razkrival

-
0 488

Slovenijo je že dosegla fronta in na območju Hrpelj in Kozine ter Ilirske Bistrice povzročila težave. V dveh urah je padlo več kot 100 litrov dežja na kvadratni meter. Voda je zalila kletne prostore šole in knjižnice. Silovit veter je na območju Ilirske Bistrice razkril dvanajst hiš.

Ob 13.58 je zajelo neurje z močnim dežjem območje Hrpelj v občini Hrpelje-Kozina. Meteorna voda je zalila objekta v obrtni coni, kurilnico osnovne šole, prostore knjižnice poplavilo pa je tudi regionalno cesto. Aktivirani so bili poklicni gasilci ZGRS Sežana in PGD Materija.

Ob 12.47 je neurje z močnim vetrom zajelo naselje Hrušica v občini Ilirska Bistrica. Odkrilo je več ostrešij stanovanjskih objektov, podrli pa so se tudi drogovi za električno in telefonsko napeljavo.

Zvečer in v noči na soboto so ob krajevnih močnejših in dolgotrajnejših nalivih možni hitri porasti in razlivanja hudourniških voda zlasti v jugozahodni, zahodni, južni in deloma osrednji Sloveniji.
Ob večerni plimi lahko morje v manjšem obsegu poplavi najnižje dele obale.

Popoldne bo v vzhodni Sloveniji še deloma sončno, drugod spremenljivo do pretežno oblačno. V zahodnih ter ponekod v osrednjih in južnih krajih bo občasno deževalo, ob morju se bodo začele pojavljati tudi nevihte. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 26, v vzhodnih krajih do 28 stopinj C.

Zvečer se bodo padavine z nevihtami od zahoda okrepile in se ponoči prehodno zajele vso Slovenijo. Ob morju bo pihal okrepljen jugo.

Jutri bo na vzhodu sončno in večinoma brez padavin. Drugod bo spremenljivo oblačno z občasnimi padavinami, deloma plohami in posameznimi nevihtami. Pihal bo jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 18, najvišje dnevne od 17 do 23, ob morju in na vzhodu do 25 stopinj C.

V nedeljo bo pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami, le na severovzhodu bo večinoma suho. V ponedeljek bo oblačno in deževno, več padavin bo v vzhodnih krajih. Nekoliko hladneje bo.