Kako bo z mrazom na JV Slovenije?

Kako bo z mrazom na JV Slovenije?

-
0 574

Zaradi pretoplega vremena v zadnjih tednih se je narava prebudila in začela se je vegetacija, ki pa je zaradi t.i. polarnega zraka, ki je dosegel tudi Slovenijo, zdaj ogrožena. Malo smo preverili izračune, kako kaže z jutranjimi temperaturami, ki bi bile lahko za številne rastline usodne.

Vse kaže, da bosta najhladnejši jutri v torek in četrtek. Na Dolenjskem vse kaže, da bo torkovo jutro v plusu, ko naj bi bile temperature okoli 3 stopinj. Medtem pa bo hladneje v Beli krajini. Tukaj bo temperatura okoli ničle, še hladneje pa bo na Kočevskem, kjer kaže do 2 stopinji pod ničlo. V Posavju bo zjutraj ničla.

V sredo bo vseh treh regijah jutro v pozitivnih številkah. Temperatura bo od 4 do 7 stopinj. Med najhladnejšimi jutri v tednu pa bo četrtek, ko bo na Dolenjskem predvidoma le stopinja nad ničlo, v Beli krajini in v Posavju bo ničla in na Kočevskem do stopinje pod lediščem.

Dnevne temperature bodo od 13 do 16 stopinj Celzija. V sredo bo deževalo, na okoli 700 m bo snežilo.

Občutljivost na pozebo je odvisna od sadne vrste, sorte in predvsem od razvojne faze. Temperature pod –1 °C lahko rastlinam povzročijo poškodbe, če trajajo večji del noči. Pri breskvah, češnjah in hruškah je v času odpadanja venčnih listov oziroma debeljenja plodov nevarna temperatura zraka –1 °C, pri marelicah in slivah pa že –0,5 °C. Nekoliko nižje temperature zraka prenesejo jablane. Tudi tla so bila v preteklih tednih dovolj ogreta za sajenje krompirja in nekaterih zelenjadnic na prostem. Te lahko prizadenejo temperature zraka blizu 0 °C. Priporočamo preventivno zaščito rastlin s tkanino, slamo ali drugimi izolatorji.