Kdaj bodo vstajali, prihajali na delo, domov?

Kdaj bodo vstajali, prihajali na delo, domov?

-
0 474

Slovenija ima t.i. schengensko mejo in po minulem petku so številni že občutili poostren nadzor oz. preverjanje dokumentov ob prestopu meje in tudi zamude na delo. Na JV Slovenije in na južni strani meje, na Hrvaškem, so ljudje, obmejni delavci, ki vsakodnevno najmanj dvakrat prečkajo mejo zaradi dela, službe.

Kljub milejšemu nadzoru potnikov so bili tudi v nedeljo na mejnih prehodih s Hrvaško zastoji. Čakalne dobe so bile res nekoliko krajše kot v soboto, pa vendar ko morate biti na delu ob 6. uri zjutraj, je vsaka minuta vredna zlata. In kaj šele po delu, ko se vračate domov. Vsem, ki dnevno prehajate mejo priporočamo spremljanje slovenskega Prometno-informacijskega centra in Hrvaškega avto-kluba.

Očitno gospodje v Bruslju niso najbolje razmislili o potezi oziroma razmislili o ljudeh, ki prav tako s svojim delom polnijo državne blagajne, tudi bruseljsko. O omenjeni potezi so se v Bruslju začeli pogovarjati po terorističnih napadih v Parizu leta 2015, a so jo začeli uresničevati šele 7. aprila letos.

Predsednik vlade Miro Cerar je napovedal, da bosta Slovenija in Hrvaška Evropski komisiji predlagali ustrezne spremembe nadzora. Na slovenskem ministrstvu za notranje zadeve poudarjajo, da so bili na podlagi analize tveganja in ocene razmer na zunanji schengenski meji v skladu z uredbo sprejeti ukrepi, s katerimi bodo poskušali zmanjšati čakalne dobe na mejnih prehodih.

To pomeni, da policija po potrebi in upoštevajoč načelo sorazmernosti začasno opušča sistematični nadzor pri potnikih, ki predstavljajo manjše varnostno tveganje. Ukrepi se bodo izvajali do normalizacije razmer, še navajajo na ministrstvu.

Tudi hrvaška policija je v soboto začela izvajati ciljno usmerjena preverjanja potnikov namesto v petek uveljavljenega sistematičnega nadzora vseh, ki prestopajo mejo, kar je pomenilo nadzor tudi državljanov EU-ja.