Kdo jima je dal piščalki?

Kdo jima je dal piščalki?

-
2 394

Rokomet je športna igra, kjer lahko največjo pomanjkljivost predstavljajo neizkušeni, ali pa kako drugače motivirani sodniški pari. Čeprav je igra v zadnjih letih doživela nekaj novih sprememb, predvsem pri dinamiki igre, pa nekateri sodniki temu preprosto niso kos. Lep primer sojenja, skoraj na osnovnošolskem nivoju, smo lahko spremljali na prvi tekmi Slovenije z Makedonijo. Sodnika sta na igrišču prevzela vlogi zvezdnikov in imela niti igre v svojih rokah oz. piščalkah. In sicer sta se z igralci pogovarjala, pojasnjevala, zavlačevala v odločilnih tzrenutkih in prekinjala dinamični razvoj oz. prenos igre.

Tako ostaja grenak priokus, potem ko je Slovenija izgubila prvo tekmo na evropskem rokometnem prvenstvu proti Makedoniji. Priložnosti za zmago Slovenijo so bile, a se ob vsem dogajanju na igrišču sprašujemo, kdo za tekmovanja na najvišjem nivoju delegira oz. izbira sodnike.

Romuna, ki sta sodila tekmo, temu zagotovo nista bila dorasla, saj sta s svojimi potezami pošteno ovirala oz. zavirala igro slovenske izbrane vrste. Prav tako je bil njun kriterij kaznovanja dvoličen in pristranski.

Tako rokomet še naprej ostaja šport, kjer lahko sodniški pari zelo vplivajo oz. kar krojijo usodo posameznih ekip, pa za svoje dejanje ne odgovarjajo. Vsekakor upamo, da bo poraz slovenske rokometaše dovolj vzpodbudil za nadaljnje tekme na prvenstvu.

Slovenija bo drugo tekmo skupinskega dela odigrala v ponedeljek, ko se bo ob 18.10 pomerila z Nemčijo.

(foto: FB RZS)