V&F: Kmetica leta-po kofetku takoj v hlev

V&F: Kmetica leta-po kofetku takoj v hlev

-
0 1161

V Zagorju ob Savi so ob svetovnem dnevu kmetic razglasili slovensko Kmetico leta. Ta naslov je osvojila Jelka Krivec iz Šentjurija v občini Mirna Peč. Jelka je članica Društvo podeželskih žena Mirna Peč. Obiskali smo jo in kot nam je povedal Jelka telefon vseskozi zvoni.

Že ko smo se pripeljali v vas, od koder je bil doma tudi ponos Slovenije, Tone Pavček, smo vedeli, da je domačinom še kako mar za urejenost domačij. Številne balkone in okenske polici krasijo rože. Ne, to ni v Avstriji, pač na obronku t.i. male Avstrije, kot v šali pravijo za ta konec Dolenjske. In lepo urejene je tudi kmetija Krivčevih, kjer nas pričakata Jelka in njen soprog Ciril. Sproščena in prijazna razložita, kako je s kmetijo, njivami, vinogradom in sadovnjakom. V hlevih imajo bike, eno telico in enega kralja živali. Ciril je še posebej ponosen na cviček, saj v zadnjih letih prejema zlate plakete za kakovost dolenjskega posebneža.

Delovni dan se začne ob 6. uri zjutraj, obisk hleva, kjer pri glavah plemenskih oz. za krmo skrbi Jelka, zadnji konec oz. kidanje pa je v domeni Cirila. Potem pa naprej. Več si oglejte v videu.