Kolesar huje poškodovan, vozniki previdno

Kolesar huje poškodovan, vozniki previdno

-
0 1038

Na Seidlovi cesti v Novem mestu se je 12. 4. popoldan zgodila prometna nesreča, v kateri se je hudo poškodoval kolesar. Policisti Postaje prometne policije Novo mesto so ugotovili, da je 61-letni voznik osebnega avtomobila v križišču ob zavijanju levo izsilil prednost in trčil v 57-letnega kolesarja, ki je pravilno pripeljal iz nasprotne smeri. Kolesar je po trčenju padel in se hudo poškodoval. Policisti bodo po zaključeni preiskavi zoper povzročitelja nesreče podali kazensko ovadbo.

V preteklosti smo obravnavali več prometnih nesreč, ko so vozniki motornih vozil ob zavijanju levo odvzeli prednost kolesarju, ki je pravilno peljal iz nasprotne smeri. Posledice takih nesreč so za kolesarje največkrat hude ali celo usodne. Ob zavijanju levo naj vozniki dosledno svojo namero nakažejo z uporabo smerokaza (policisti opažajo, da vozniki to velikokrat ne storijo) in se prepričajo, da se jim iz nasprotne smeri ne približuje kolesar ali motorist. Kolesarji naj bodo prav tako pozorni, poskrbijo naj za svojo vidnost, prilagodijo naj hitrost vožnje in predvidevajo ravnanja ostalih udeležencev v prometu.

Na območju Policijske uprave Novo mesto so policisti v zadnjih petih letih obravnavali 320 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi kolesarji. Osem kolesarjev je v nesrečah umrlo (trije kolesarji v letu 2015, kar je skoraj 40% vseh mrtvih v prometnih nesrečah v tem letu), 51 je bilo hudo poškodovanih (12 v letu 2015) in 221 lažje poškodovanih (43 v letu 2015). Kolesarji so bili v zadnjih petih letih povzročitelji v dveh tretjinah nesreč, med vzroki pa prednjačita neprilagojena hitrost in nepravilna stran in smer vožnje.