Koliko ga bo?

Koliko ga bo?

-
0 1239

Smo v pričakovanju vremenske spremembe, ki nas bo dosegla ponoči in nam po 40 dneh prinesla obilnejše padavine. Zaradi občutne ohladitve bo dež tudi po nižinah večinoma prešel v sneg. Hladen zrak, ki nam bo prinesel sneženje, bo do Slovenije prodrl čez nižje predele vzhodnih Alp, skozi t.i. dunajska vrata. Nad severno Italijo se bo hkrati nahajal manjši ciklon, ki bo nekoliko upočasnil pomikanje hladne fronte proti jugu in poskrbel, da bodo padavine močnejše, kot bi bile sicer.

Dopoldne bo še snežilo. Največ snega, od 10 do 25 cm, bo zapadlo v krajih ob alpsko-dinarski pregradi. V osrednji in JV Sloveniji pričakujemo od nekaj cm do največ 10 cm snega, medtem ko bodo nekatere nižine vzhodne Slovenije lahko ostale tudi kopne. Padavine bodo čez dan slabele in do večera povsod ponehale. Na severu in zahodu države se bo popoldne že delno zjasnilo. Burja na Primorskem se bo še nekoliko okrepila. Tukaj bodo najvišje temperature okoli 8 st. C, drugod po državi bo med 0 in 4 st. C.

Še precej več snega kot po nižinah seveda pričakujemo v gorah, kjer so še danes zjutraj beležili rekordno malo snega za sredino januarja. Na Kredarici je snežna odeja segala le 25 cm visoko, do konca padavin jutri čez dan pa se bo odebelila za okoli pol metra.

Sobota bo na Primorskem in v gorah sončna, drugod bo veliko nizke oblačnosti, iz katere bo ponekod lahko naletaval sneg. Temperatura zjutraj bo okoli -6, čez dan okoli ničle.  Še bolj mrzel začetek dneva bo v nedeljo. V krajih s snežno odejo in jasnino, bo zjutraj mrzlo, saj se lahko živi srebro spusti pod minus 10 stopinj Celzija. Nedelja bo povsod sončna. Že v začetku tedna pa nas spet čaka več oblakov. V ponedeljek bo suho, v torek pa se bo možnost za sneg spet povečala. Mrzlo bo. Temperature bodo marsikje ves dan vztrajale pod ničlo. (Rok Nosan)