Koliko so zdravnik prejeli od farmacevtov

Koliko so zdravnik prejeli od farmacevtov

-
0 285

Medtem ko se v Sloveniji ukvarjamo z ministrico za zdravje, zdravniki in nezadovoljnim javnim sektorjem, pa so v sosednji Avstriji razkrili podatke o tem, koliko so farmacevtske družbe plačale zdravnikom v letu 2015. Po poročanju raziskovalcev spletne strani correctiv.org so farmacevtske družbe v letu 2015 za plačevanje zdravnikov, predavanja, svetovanja, stroške študija in ostalo namenila več kot 105 milijonov evrov. Spletna stran je razkrila imena nekaterih zdravnikov, ki so prejeli plačilo farmacevtov. Številni zdravniki so tej objavi nasprotovali.

Po poročanju medijev je 3.500 zdravnikov v letu 2015 od farmacevtom prejelo 4,2 milijona evrov. Medtem pa je še vedno neznano kdo in koliko si je razdelilo še 19 milijonov evrov. Saj so raziskovalci uspeli pridobiti le 18% tistih, ki so potrdili informacije o plačilu. Raziskovalci so mnenja, da so med največjimi prejemniki najverjetneje posredniki in ne zdravniki.

Največ je med znanimi prejemniki prejel Thomas Berger, namestnik direktorja Univerzitetne klinike za nevrologijo v Innsbrucku, in sicer dobrih 70.000 evrov.

Podobne informacije v Sloveniji najverjetneje še lep čas ne bodo znane.