Kriminalisti prijeli avtomobilske tatove

Kriminalisti prijeli avtomobilske tatove

-
1 877

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana so prejšnji teden zaključili del večmesečne in obsežne kriminalistične preiskave kaznivih dejanj velike tatvine, je sporočila Nataša Pučko, predstavnica za odnose z javnostmi s PU Ljubljana.

V kriminalistični preiskavi, v kateri so bili uporabljeni tudi prikriti preiskovalni ukrepi, je bilo ugotovljeno, da so tri osebe delovale v hudodelski združbi, ki je izvrševala tatvine osebnih avtomobilov in preprodajala avtomobilske dele.

Prvo osumljeni, 45- letni moški iz okolice Ljubljane, ki je tudi vodil združbo, je usmerjal druga dva osumljenca iz združbe (stara 26 in 55 let), ki sta po njegovih navodilih izvrševala tatvine vozil z uporabo specialnih naprav za izvrševanje tatvin vozil in zanj opravljala transporte ukradenih avtomobilskih delov. Tatvin pa niso izvrševali zgolj na območju Ljubljane, temveč tudi njene širše okolice. 45-letni osumljeni je odtujene dele vozil shranjeval na različnih lokacijah in jih nato prodajal tudi preko podjetja, katerega glavna dejavnost je prodaja avtomobilskih delov in v katerem je bil osumljeni zaposlen.

Ob zaključku akcije je bilo v preteklem tednu opravljenih skupno 13 hišnih preiskav na 10 lokacijah v okolici Ljubljane, v katerih je sodelovalo preko 50 kriminalistov in policistov Policijske uprave Ljubljana. Najdenih in
zaseženih je bilo preko 240 delov vozil, tudi cela vozila, dokumente odtujenih vozil itd. Za določene dele vozil je bilo že ugotovljeno in potrjeno, da izvirajo iz kaznivih dejanj, za določene dele se še izvor
ugotavlja. Za do sedaj identificirane dele vozil smo ugotovili, da ti pripadajo vozilom, ki so bila odtujena v večini večjih slovenskih mest.

Vozila, ki so bila odtujena in deli vozil, so iz višjega srednjega in srednjega cenovnega razreda, predvsem Renault (Clio, Megane), VW (Golf), Audi in Škoda (Octavia).

Ocenjujemo, da so osumljenci z izvršenimi kaznivimi dejanji povzročili za preko 200.000, 00 evrov materialne škode. Njihov zaslužek oz. protipravno premoženjsko korist pa še preiskujejo.

Kriminalistična preiskava je bila izredno zahtevna, osumljenci pa so specialni povratniki kaznivih dejanj zoper premoženje, ki so bili s strani policije že večkrat obravnavani in tudi pravnomočno obsojeni. Nekateri deli vozil so imeli bodisi delno bodisi v celoti odstranjene identifikacijske označbe, kar kaže na njihovo zavedanje in predrznost, da se onemogoči sledljivost torej identifikacija odtujenega vozila, kateremu so deli
pripadali.

Dva osumljenca (45 in 55 –letni moški) sta bila s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve 34 kaznivih dejanj Prikrivanja in 5 kaznivih dejanj Velike tatvine privedena na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper oba odredil pripor. Tretji osumljenec je že pred zaključno akcijo umrl.