Kriminalisti PU Nm ovadili več oseb

Kriminalisti PU Nm ovadili več oseb

-
0 2150

Novomeški kriminalisti so v sodelovanju s FURS na pristojna državna tožilstva podali kazenske ovadbe zoper več osumljencev zaradi utemeljenih sumov storitve kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete.

V enem primeru so na Specializirano državno tožilstvo in Okrožno državno tožilstvo Novo mesto podali kazenske ovadbe zoper štiri osumljence in osumljenko z območja Policijske uprave Novo mesto in osumljenca z območja PU Ljubljana ter dve gospodarski družbi. Šesterica je utemeljeno osumljena
storitve več kaznivih dejanj davčne zatajitve po 249. členu KZ-1 in ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Proračun RS so z neupravičeno obračunanim DDV oškodovali za najmanj 593.794 evrov. Opravljene so bile
tudi finančne preiskave.

V drugem primeru so zaradi utemeljenega suma storitve več kaznivih dejanj davčne zatajitve po 249. členu KZ-1 na Okrožno državno tožilstvo Krško podali kazensko ovadbo zoper osumljenca in gospodarsko družbo z območja Policijske uprave Novo mesto. Ugotovljeno je bilo, da je osumljenec zaradi neplačane akontacije dohodnine oškodoval proračun RS za okoli 300.000 evrov.

V tretjem primeru pa so na Okrožno državno tožilstvo Novo mesto zaradi utemeljenega suma storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240. členu KZ-1 in ponareditve ali uničenja poslovnih listin po 235. členu KZ-1 podali kazensko ovadbo zoper enajst osumljenih oseb z območja Policijske uprave Novo mesto in Ljubljana, enega osumljenca iz Hrvaške ter pet gospodarskih družb z območja Policijske uprave Novo mesto. S kaznivimi dejanji so si osumljenci pridobili za najmanj milijon evrov protipravne premoženjske koristi.

Skladno z Zakonom o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja so za kazniva dejanja ovadili tudi pravne osebe, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.