Krka in Lek razkrila plačila zdravnikom in organizacijam

Krka in Lek razkrila plačila zdravnikom in organizacijam

-
6 2641

Transparentnost sodelovanja farmacije in zdravstva se širi tudi na generične farmacevtske družbe. O tem poročajo Finance.

Proizvajalci generičnih zdravil morajo letos prvič v skladu s kodeksom transparentnosti Evropske zveze farmacevtske industrije in združenj (EFPIA) javno objaviti podatke o plačilih zdravnikom in zdravstvenim organizacijam v zvezi z zdravili. Krka je imela lani v Sloveniji za 656 tisoč evrov takih plačil, Lek 966 tisoč evrov (skupaj cel Novartis 2,2 milijona), Pliva okoli 330 tisoč evrov.

Proizvajalci originalnih zdravil morajo, kot je znano, te podatke objavljati že od leta 2016; v Sloveniji deluje več kot 20 podjetij in podružnic farmacevtskih multinacionalk, njihove podatke bomo analizirali v prihodnjih dneh, medtem ko so predlanskim njihova plačila v Sloveniji znašala 11,7 milijona evrov, smo pisali. Generični proizvajalci pa so k javni objavi zavezani od letos; pogledali smo tri največje na našem trgu: Krko, Lek (v lasti Novartisa) in Plivo (v lasti Teve). Več preberite v Financah  – TUKAJ.