Krompirjeve in zakaj so krompirjeve?

Krompirjeve in zakaj so krompirjeve?

-
0 66

Oziroma jesenske počitnice. Šolarji so še danes pri pouku, potem pa se začenjajo prve daljše počitnice po poletnih počitnicah. Uradno se te začnejo v ponedeljk, 26. oktobra in trajajo do petka, 30. oktobra.

In zakaj krompirjeve počitnice?

Razlog se skriva v preteklosti, ko so šolske počitnice prilagajali potrebam kmečkega prebivalstva in opravil. Tako učenci niso bili deležni dejanskega počitka, kot so to danes, ampak so bili prosti zato, da so lahko pomagali doma (pobirati krompir, …).

Jesenske počitnice smo v samostojni Sloveniji uvedli v šolskem letu 1993/94. Za poimenovanje teh počitnic pa smo si izraz “krompirjeve počitnice” sposodili kar iz nemščine, kjer se jesenske počitnice imenujejo Kartoffelferien. V Nemčiji, kjer začnejo s poukom po 15. avgustu, imajo nekje konec septembra počitnice. In v drugi polovici septembra (ponekod že prej) se dejansko pobira na njivah krompir, zato v Nemčiji pravijo tem počitnicam Kartoffelferien (die Kartoffel – krompir, die Ferien – počitnice). Ta izraz se je preko zdomcev, ki živijo v Nemčiji, prenesel tudi k nam.

Krompirjeve ali kostanjeve, danes so počitnice namenjene temu, da si otroci malce odpočijejo od šolskih obveznosti, zato se jih najbolj razveselijo prav oni.