Kurilne sezone še ni, kako bo s ceno

Kurilne sezone še ni, kako bo s ceno

-
0 108

Opolnoči se bo predvidoma podražil bencin, potem ko se bodo spremenile najvišje dovoljene cene pogonskih goriv, pišejo Finance.

Še drugič zapored jo bodo ob spremembi najvišjih dovoljenih cen pogonskih goriv slabše odnesli kupci bencina, ta se bo namreč podražil za okoli odstotek, kar pri polnjenju 50-litrskega rezervoarja pomeni dodatnih 50 centov. Cena dizelskega goriva se tokrat ne bo opazneje spremenila.

Cene kurilnega olja je država spomladi spustila izpod nadzora, priprave na kurilno sezono pa že kažejo posledice te odločitve.

Medtem ko so se denimo cene dizelskega goriva od polletja znižale za dva odstotka, so cene kurilnega olja v prodaji na drobno v Sloveniji višje za okoli odstotek, kažejo podatki evropske komisije, ki tedensko spremlja cene naftnih derivatov po Evropi. Za primerjavo, povprečna cena kurilnega olja v EU se je od polletja znižala za okoli tri odstotke.

Toliko nižje bi bile najvišje dovoljene cene kurilnega olja, tudi če bi država ohranila nadzor nad cenami. Seveda moramo k temu dodati, da se kurilna sezona in s tem povečano povpraševanje še nista začela.

Podatki kažejo, da so trgovci v mrtvi sezoni razmeroma malo spreminjali svoje marže. Toda bližje je kurilna sezona, večji kot cene si jemljejo trgovci. Od polletja so svoje marže pri kurilnem olju zvišali za okoli sedem odstotkov.