Lahko ga bo 5, 10, 15, 20…cm

Lahko ga bo 5, 10, 15, 20…cm

-
8 1319

Vremenska fronta, ki nam bo prinesla sneženje, se bo ponoči pomaknila prek Alp, ob tem pa bo nad severno Italijo nastal plitev ciklon. Padavine na južni strani Alp se bodo okrepile. Kot kaže bo dovolj hladno, da bo lahko snežilo tudi v Istri in na nekaterih jadranskih otokih. Za fronto se bo nad srednjo Evropo in Alpe širilo območje visokega zračnega tlaka. Burja vzdolž Jadranske obale se bo krepila.

Zvečer bo v večjem delu države še delno jasno, ponoči pa se bo povsod pooblačilo. Proti jutru bo na severu države začelo rahlo snežiti, posamezne snežinke pa bodo zjutraj segle tudi že nad osrednjo in zahodno Slovenijo.

Teden bomo začeli z minusom. Izjema bo obalni pas, kjer bo stopinja nad ničlo. Prav toliko pod ničlo bo na Goriškem. Drugod po državi bo med -5 in -2 st. C. V nadaljevanju dneva se bo sneženje nekoliko okrepilo in se popoldne razširilo nad vso državo. V nižjih delih Primorske bo sprva deževalo, ob dotoku hladnejšega zraka pozno popoldne in zvečer pa bo tudi tu dež marsikje prešel v sneg. Po petih letih pa kaže, da bo lahko pobelilo tudi Obalo. Prebudila se bo burja, ki se bo zvečer krepila in bo v sunkih na izpostavljenih mestih presegala 100 km/h.

V večjem delu države bodo temperature okoli ledišča. Hladneje bo v alpskih dolinah, kjer bosta -2 st. C, topleje pa na Primorskem, od 3 do 5 st. C.

Snežinke bodo poplesavale tudi v noči na torek, ko se bo težišče padavin preselilo nad južno Slovenijo. Do torkovega jutra bo v večjem delu države skupaj padlo med 5 in 15 cm snega, ponekod na Koroškem, Notranjskem in Ribniško-Kočevskem pa lahko tudi 20-25 cm. Ob kombinaciji z močno burjo bo sneg največ težav povzročal na prehodu med Notranjsko in Primorsko. (Rok Nosan)