Lahko ga bo 5, 10 in več cm

Lahko ga bo 5, 10 in več cm

-
0 990

Marsikje po Sloveniji so že dočakali prvi sneg v letošnji jeseni. Zaenkrat ga je sicer bolj za vzorec, se bodo pa padavine okrepile ponoči, ko bo večji del države zajelo nekajurno obilno sneženje, ki bo predvidoma najmočnejše prav v času jutranje prometne konice.

Tudi po zadnjih napovedih bo po nižinah večinoma padlo od 5 do 10 centimetrov snega. Manj ga bo predvidoma na skrajnem severovzhodu države ter v nižjih delih večjih kotlin. Več, tudi do 15 ali 20 centimetrov, pa ga bo padlo v delu Gorenjske, Notranjske in Kočevske. Še nekoliko obilnejšo snežno pošiljko bodo dobile višje lege nad okoli 600 metrov nadmorske višine.

Predvidoma bo najobilneje snežilo proti jutru in zjutraj, zato se jutri na pot odpravite pravočasno in s primerno zimsko opremo. V višjeležečih krajih bo sneg suh, kar pomeni, da ga bo okrepljen severovzhodni veter prenašal v zamete.

Jutri dopoldne bo še snežilo, sredi dneva bodo padavine oslabele. Zaradi dotoka toplejšega zraka v višinah bo sneg postopno prehajal v dež. Od srede do petka bodo prevladovali oblaki. Večinoma bo suho, le tu in tam lahko še pade kakšna kaplja dežja. Temperature bodo blizu povprečja za čas, kar pomeni, da se bodo gibale malo nad 5 stopinjami Celzija. Zimski preblisk bo torej le kratkotrajen, na pravo zimo pa bomo morali še malo počakati. (Rok Nosan)